Afghanistan

‘Ambassade Kaboel vroeg al maanden om evacuatie lokaal personeel’

Mensen worden door Amerikaanse troepen begeleid bij het instappen van een militair toestel tijdens de evacuatie vanuit Kaboel.  Beeld AP
Mensen worden door Amerikaanse troepen begeleid bij het instappen van een militair toestel tijdens de evacuatie vanuit Kaboel.Beeld AP

Het kabinet heeft de evacuatie van Afghaanse ambassademedewerkers maandenlang uitgesteld, ondanks herhaalde klemmende hulpverzoeken vanuit de Nederlandse diplomatieke post in Kaboel, zo schrijft de Volkskrant vandaag.

Als sinds het voorjaar van 2020 zouden de ambassadeur en lokale stafleden erop hebben aangedrongen om voorbereidingen te treffen om lokale ambassademedewerkers snel te kunnen laten vertrekken, mocht dat nodig zijn in het geval van een snelle opmars van de Taliban.

Desondanks wachtten ministers Kaag (Buitenlandse Zaken) en Bijleveld (Defensie) en staatssecretaris Broekers-Knol (Asielzaken) tot twee dagen voor de val van Kabul met een besluit over wanneer lokale medewerkers in veiligheid gebracht zouden worden en of alle inwonende afhankelijke familieleden met hen mee mochten reizen. Onder hen was personeel dat al twintig jaar voor Nederland werkte.

Dat blijkt uit correspondentie tussen Kaboel en Den Haag, die de Volkskrant heeft. De stukken werpen nieuw licht op de besluitvorming rond de evacuatie. Daarin staat ook dat Frankrijk in juli 2021 aanbood om mensen mee te nemen op een vlucht. Later verklaarde minister Kaag dat ze destijds niet op de hoogte was van Franse evacuaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden