Opening vliegveld

Als Lelystad Airport alsnog opent, dan dreigt een megaclaim

null Beeld ANP
Beeld ANP

Meer dan 13.000 particulieren en bedrijven hebben het ministerie van infrastructuur en waterstaat (IenW) laten weten mogelijke schade door de opening van Lelystad Airport te zullen claimen.

Redactie Trouw

Dat deden zij op aanraden van juristen van de Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL), die de eventuele gedupeerden erop wezen dat op 1 april de termijn van vijf jaar verliep waarbinnen een verzoek tot vergoeding van schade door Lelystad Airport kon worden ingediend. Met de brief, die de claimtermijn verlengt, houden de schrijvers de optie open om een schadeclaim in te dienen als hun huis straks mogelijk daadwerkelijk in waarde daalt door overvliegende toestellen van en naar Lelystad.

Omdat niemand weet wanneer dit vliegveld als overloop voor de vluchten op Schiphol wordt geopend, is volgens de actiegroepen niet duidelijk óf en zo ja hoeveel schade kan worden geclaimd.

Stuitingsbrieven

De verzenders van de zogeheten stuitingsbrieven zijn voor het merendeel afkomstig uit Gelderland (6809), Overijssel (3209) en Flevoland (2425). Van de brieven zijn er 261 afkomstig van bedrijven. 130 werden er door het ministerie ongeldig verklaard omdat ze te laat binnenkwamen.

De betrokkenen schatten de waardedaling van een gemiddeld huis in Gelderland (313.500 euro) in op bedragen tussen 9405 tot 31.350 euro, oftewel tussen de 3 en 10 procent.

SATL benadrukt op haar site overigens dat zij verwacht dat Lelystad Airport gesloten blijft. De laatste belofte van het kabinet, eind maart, is dat vliegveld Lelystad in november 2021 geopend mag worden. Dat was al de vierde keer dat de opening werd uitgesteld. Door de uitbraak van het coronavirus ligt een nieuw uitstel op de loer. Het aantal vluchten daalde door de crisis met meer dan 90 procent.

Lees ook:

Vergeet de Turkse Rivièra, een all-inclusive langs de A4 is ook prima genieten

Nu all-inclusive vakanties in Turkije en andere zonbestemmingen door de coronacrisis niet doorgaan, gloort er pal naast Schiphol een alternatief: Costa Holanda.

Het is beloofd: vliegveld Lelystad gaat open. Of komt van uitstel afstel?

Van uitstel komt afstel, hopen de tegenstanders van Lelystad Airport. Maar het geduld van Schiphol, eigenaar van het vliegveld in de polder, raakt op.

Waarom KLM en Schiphol een voorkeursbehandeling krijgen

Waarom geldt die 1,5 meter eigenlijk niet in het vliegtuig? Vanwege die ijzersterke luchtvaartlobby of iets heel anders?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden