Gronings gas

Als het woord gas valt, zorgt dat al snel voor onrust in Groningen

Deelnemers van een fakkelactie tegen gaswinning in het centrum van Groningen, half januari. Beeld ANP
Deelnemers van een fakkelactie tegen gaswinning in het centrum van Groningen, half januari.Beeld ANP

De Groningse gaskraan open? Door de oorlog in Oekraïne wordt hier en daar die suggestie gedaan.

Marco Visser

Draai de Groningse gaskraan weer open en wees ruimhartiger met compensaties, zei hoogleraar energietechnologie David Smeulders van de TU Eindhoven donderdag in tv-programma Op1. Zo’n uitspraak is voelbaar in Groningen, zegt Merel Jonkheid van de Groninger Bodem Beweging. “Je merkt dat het leeft. Op sociale media zie je direct vragen en reacties voorbij komen. Ik vind het stemmingmakerij. Daarom willen wij als Groninger Bodem Beweging buiten de discussie blijven. We weten niet welke effecten de oorlog in Oekraïne heeft op de gaswinning in Groningen.”

Jan Wigboldus uit Garmerwolde is voorzitter van het Groningse Gasberaad. Hij houdt zijn hart vast. “Wij worden niet blij van de oorlog in Oekraïne, en niet blij van een open gaskraan. Angst voor verder openen van de kraan is latent altijd aanwezig in Groningen.” Die angst werd gevoed toen het kabinet in januari de mogelijkheid open hield dat er later dit jaar meer gas uit de Groningse velden omhoog gepompt moet worden.

Verschil tussen Gronings en Russisch gas

“Gas houdt ons alle dagen bezig", zegt Wigboldus, “want direct of indirect raakt het ons allemaal. Als je met je auto of fiets tegen een muur aanrijdt, kun je dat jezelf verwijten. Maar wij hebben schade in het belang van Nederland en een deel van West-Europa.”

Hoogleraar Smeulders opperde donderdag dat Groningers ruimhartiger gecompenseerd moeten worden worden als er meer gas wordt gewonnen. Maar daar gaat het niet om, zegt Wigboldus. “Het gaat primair om de veiligheid.”

Dat zegt ook Jonkheid. “De problemen zijn niet alleen met geld op te lossen. Kijk naar de versterkingsoperatie die ervoor moet zorgen dat 27.000 huizen op veiligheid worden beoordeeld. Slechts 10 procent is nu gedaan. Je hebt tijd nodig. Daarbij is er ook een tekort aan aannemers.”

“Wat ons ook opvalt, is dat mensen vaak niet weten waar ze het over hebben. Er is een verschil tussen laagcalorisch gas uit Groningen en hoogcalorisch gas uit Rusland. Het is niet zo dat de gasprijs daalt als we de kraan hier open zetten. Daarom zijn en blijven wij tegen meer gaswinning en voor sluiting van de kraan. Dan zijn we direct van de discussie af.”

Lees ook:

De oorlog in Oekraïne en de gaskraan: wat Poetin kán doen

Europa treft Rusland met sancties tegen de gaspijp Nord Stream 2, maar zal er zelf ook onder lijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden