Coronacrisis

Alle planbare ziekenhuiszorg stilgelegd, ‘en dan moet de piek nog komen’

Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg en Sport bracht eerder deze maand werkbezoek aan het IJsselland Ziekenhuis.  Beeld
Minister Tamara van Ark voor Medische Zorg en Sport bracht eerder deze maand werkbezoek aan het IJsselland Ziekenhuis.

Ziekenhuizen in heel Nederland zijn genoodzaakt alle niet acute zorg te staken vanwege de toenemende drukte door het coronavirus, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het aantal bedden op de intensivecareafdelingen wordt uitgebreid naar 1450 en er moeten ook weer meer patiënten naar Duitsland worden verplaatst. Met die maatregelen wil het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) waarborgen dat zorgpersoneel wordt vrijgespeeld zodat de komende tijd de meest kritieke zorg voor alle patiënten kan doorgaan.

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) maakte de maatregelen dinsdag bekend. “Het is echt alle hens aan dek in de ziekenhuizen de komende weken”, zegt ze. “Helaas moet planbare reguliere zorg in deze bijzondere periode toch worden afgeschaald.”

De piek moet nog komen

Van Ark steunt de ziekenhuizen in de extra maatregelen. Ze roept ook iedereen nogmaals op zich tijdens de lockdown aan de maatregelen te houden. “Alleen dan kunnen we de zorg toegankelijk houden voor iedereen die dat nodig heeft.”

Het ministerie van Volksgezondheid schetst dat niet alleen het aantal Covid-patiënten oploopt, maar ook het ziekteverzuim onder ziekenhuispersoneel. Door de hoge werkdruk en coronabesmettingen vallen steeds meer medewerkers uit. “Daar komt bij dat de roosters door de kerstperiode nog lastiger in te vullen zijn.”

En dan moet de piek van de tweede coronagolf nog komen. De verwachting is dat het aantal opgenomen coronapatiënten de komende weken nog zal toenemen. In de loop van januari wordt de grootste drukte verwacht. Maandag lagen er 2.162 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 586 zich op de ic bevinden.

Lees ook:
Niks doen of steviger ingrijpen? Het kabinet worstelt met de reactie op virusmutatie

Het kabinet staat voor de keuze of extra maatregelen nodig zijn vanwege de nieuwe variant van het coronavirus dat is aangetroffen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden