Immigratie

Alle geëvacueerde Afghanen hebben hun Nederlandse verblijfsvergunning

null Beeld AFP
Beeld AFP

Alle Afghanen die in augustus naar Nederland geëvacueerd zijn, hebben een verblijfsvergunning.

Petra Vissers

Nadat de Taliban de macht overnamen in Afghanistan, evacueerde Nederland in augustus ruim tweeduizend Afghanen die gewerkt hebben voor of met Nederlanders. Zij waren bijvoorbeeld tolk voor militairen, hielpen journalisten, of waren medewerker van de ambassade in Kaboel.

Deze groep Afghanen mocht een verkorte asielprocedure doorlopen, en de Immigratie- en Naturalisatiedienst laat weten dat die nu voor de meeste mensen is afgerond. Voor de gesprekken was de afgelopen maanden een groep IND-medewerkers vrijgemaakt. Zij werkten op de opvanglocaties waar de evacués nu verblijven. Daardoor hoefden de Afghanen niet, zoals andere asielzoekers, op en neer te reizen naar locaties van de IND.

Er is nog een groep van rond de 150 mensen die in september naar Nederland zijn geëvacueerd en nog op een beslissing wacht. De IND verwacht dat ook zij snel te horen krijgen of ze mogen blijven.

In de chaos na de val van Kaboel en de machtsovername van de Taliban is het Nederland niet gelukt om iedereen te evacueren die in aanmerking kwam voor evacuatie. Volgens de laatste cijfers komen er naar schatting nog ruim tweeduizend mensen in aanmerking voor een evacuatie naar Nederland. Van achthonderd mensen is dat al vastgesteld.

Lees ook:

Hoe een Afghaanse tolk na vier pogingen en uren in rioolwater toch op een evacuatievlucht belandde

Met koffie en appeltaart vertellen de Nederlander Jan Gras en een geëvacueerde Afghaanse tolk over het verloop van de evacuaties uit het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden