Laatste Wil

Alex S. vindt dat iedereen die dat wil, zijn leven moet kunnen beëindigen met een zelfdodingsmiddel

Rechtbanktekening van Alex S. tijdens de pro-formazitting.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van Alex S. tijdens de pro-formazitting.Beeld ANP

Woensdag was de eerste zitting in de zaak tegen Alex S. Hij wordt ervan verdacht een zelfdodingsmiddel te hebben verkocht. Zeker 15 mensen gebruikten dat middel volgens justitie.

Marten van de Wier

Alex S. had zijn leven net weer een beetje op de rit, toen hij in juli werd opgepakt. De 28-jarige Eindhovenaar, die verdacht wordt van het verkopen van een zelfdodingsmiddel aan honderden mensen, lijdt aan morbide obesitas.

Maar hij had eindelijk zicht op een maagverkleinende operatie. Hij had na lang zoeken een geschikte fiets gevonden, zodat hij meer kon bewegen. Hij zag de toekomst zonniger in.

Woensdag verscheen S. na drie maanden voorarrest voor de rechtbank in Den Bosch. De officier van justitie koppelt S. inmiddels aan 15 zelfdodingen. Justitie heeft het overlijden van 33 klanten van S. onderzocht, maar slechts een deel van hen stierf als gevolg van inname van ‘middel X’, zoals het zelfdodingspoeder bekend staat. Op het verstrekken van een zelfdodingsmiddel staat maximaal 3 jaar cel.

Stoornis

S. – kort baardje, witte bloes – bleek een man die beschermd woont, en een stoornis heeft in het autisme spectrum. Hij kampt al lange tijd met depressies, en heeft ook suïcidale periodes achter de rug.

Het is ook een man die ruim 55.000 euro zou hebben verdiend met zijn handel in middel X en een antibraakmiddel, dat hij erbij verkocht, volgens het OM. Op zijn bankrekening werden in totaal 694 betalingen gevonden voor beide middelen, stelt het OM.

S. zou begin 2018 zijn gestart met de verkoop, en ging door tot zijn arrestatie. Eerst vroeg hij 20 euro voor het dodelijke middel, later 30 euro.

Volgens het OM gaf S. het grootste deel van het geld uit, vooral aan zijn eigen levensonderhoud. Het OM wil hem vervolgen voor hulp bij zelfdoding, overtreding van de geneesmiddelenwet en witwassen van het verdiende geld.

Kwalijk beeld

Berichten aan klanten geven volgens justitie een ‘onluisterend en kwalijk beeld’. S. zou het geen probleem vinden als klanten ook voor anderen bestelden. Hij leverde volgens het OM aan iedereen, ongeacht leeftijd of gezondheidssituatie.

S. vindt dat iedereen die dat wil, zijn leven zou moeten kunnen beëindigen met een zelfdodingsmiddel. Zijn advocaat stelt dat S. rust wilde bieden aan mensen die in de toekomst zelf een punt willen kunnen zetten achter hun leven. In de periodes dat hij suïcidaal was, ervoer S. die rust ook zelf. “Als ik bedlegerig zou worden, zou ik het laatste-wil-middel willen hebben”, zei S. in de rechtbank.

De vraag is hoe groot het netwerk was waarin S. opereerde, en welke andere netwerken in Nederland bestaan voor de verspreiding van middel X. Vorige week trad Wim van Dijk (77) naar buiten: hij is één van de klanten van S., en leverde zelf weer aan ruim honderd mensen. Ook Van Dijk is verdachte in deze zaak.

‘Zielenmaatje’

Dat geldt ook voor Tineke B., een 72-jarige vriendin van S. Het OM verdenkt haar ervan met hem te hebben samengewerkt. S. noemt haar ‘mijn zielenmaatje’.

De drie verdachten zijn lid van de Coöperatie Laatste Wil. Die coöperatie streeft naar legalisering van hulp bij zelfdoding, maar binnen de grenzen van de wet, volgens voorzitter Jos van Wijk. Ook Van Wijk is verdachte, in een andere zaak. Het OM verdenkt hem van betrokkenheid bij een criminele organisatie met hulp bij zelfdoding als doel.

S. mag zijn zaak voorlopig in vrijheid afwachten. Hij kreeg van de rechter een contactverbod met zijn medeverdachten en met alle coördinatoren en bestuursleden van de Coöperatie Laatste Wil opgelegd. Dat moet ervoor zorgen dat S. middel X niet meer verkoopt. Ook moet hij zijn behandeling in de geestelijke gezondheidszorg weer hervatten.

S. zegde dat toe.

De volgende zitting is in januari, maar de inhoudelijke behandeling volgt pas later.

Lees ook:

Wat drijft Wim van Dijk, verstrekker van het dodelijke poeder ‘middel X’?

Voor het eerst maakte een verstrekker van het dodelijke ‘middel X’ zichzelf bekend. Wie is deze Wim van Dijk en wat drijft hem?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden