Offerfeest

Akkoord slachterijen en NVWA over slacht Offerfeest

null Beeld
Beeld

De slachterijen uit Harderwijk en Nijkerk die een kort geding wonnen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hebben van deze instantie inmiddels toestemming gekregen om voor het komende Offerfeest ritueel te slachten. Het slachtverbod is van tafel nu ze gisteren een akkoord bereikten met de toezichthouder over de coronamaatregelen, zegt hun advocaat Lianne van Kooten.

De islamitische slachterij Ipekci uit Harderwijk en slachterij Henk Worst in Nijkerk mogen vrijdag en zaterdag zeshonderd tot zevenhonderd lammeren per dag slachten voor het Offerfeest. Ze kunnen volgens hun advocaat een veilige werkomgeving garanderen. Keuringsartsen van de NVWA houden toezicht op het ritueel slachten, waarbij verscherpte regels gelden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

“We mogen slachten en hebben het met de NVWA netjes opgelost”, zegt Abdurrahim Ipekci van de slachterij uit Harderwijk. “We zijn blij en trots dat we alsnog kunnen slachten. Na het kort geding zijn we door de NVWA gebeld en gefeliciteerd. Nu er een akkoord is, komen we een heel grote groep mensen tegemoet. Het Offerfeest gaat over traditie en religie, daarom is het zo heilig.”

Aanvankelijk had de NVWA er weinig vertrouwen in dat de coronaregels in de slachterijen tijdens de drukte rond het Offerfeest nageleefd konden worden. De NVWA keurde de voorstellen van de bedrijven af, omdat hun keurmeesters bij die slachterijen hun controles niet veilig zouden kunnen uitvoeren. Daardoor kregen de slachterijen geen toestemming om ongekoeld lamsvlees te verkopen. De slachterijen spanden daarop een kort geding aan en wonnen.

Van Kooten: “Onder druk van de rechter heeft de NVWA de plannen opnieuw beoordeeld. Er zijn nog komma’s en punten aangepast, waarna de NVWA akkoord ging. Dit betekent dat beide slachterijen aan het Offerfeest kunnen deelnemen.”

Lees ook:

Slachterijen spannen kort geding aan om verbod slachten rond Offerfeest

Eerder hadden de bedrijven op verzoek van de NVWA een plan van aanpak ingediend voor de naleving van coronavoorschriften met oog op het Offerfeest, maar dat werd niet goedgekeurd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden