Zorg

Akkoord over ziekenhuis-cao, acties van de baan

Personeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis tijdens een staking in maart. Beeld ANP
Personeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis tijdens een staking in maart.Beeld ANP
Redactie/ANP

Algemene ziekenhuizen en vakbonden hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Na maandenlange onenigheid kwamen de onderhandelaars maandag tot overeenstemming over de arbeidsvoorwaarden voor de 200.000 werknemers. De stakingsactie die voor april was aangekondigd, is van de baan, zegt vakbond FNV. Het principeakkoord moet nog aan de achterban van FNV en de andere bonden worden voorgelegd.

Ziekenhuismedewerkers draaiden in maart al eens uit protest een zondagsdienst op een donderdag. Omdat de onderhandelingen al weken muurvast zaten, waren nieuwe acties aangekondigd voor april, maar die gaan dus niet door.

400 euro bruto extra

De bonden sluiten het akkoord met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ). De cao is afgesloten voor twee jaar. Volgens vakbond FNV gaat iedereen er de komende twee jaar minstens 400 euro per maand bruto op vooruit. Voor de lagere salarisschalen kan dat een loonsverhoging van 20 procent betekenen.

De loonsverhogingen gaan in stappen van 5 procent voor de meeste werknemers, met terugwerkende kracht per 1 februari van dit jaar. Ook zijn afspraken gemaakt over de werkdruk. Werknemers krijgen meer regie over hun roosters en hoeven niet meer bereikbaar te zijn als ze niet als achtervanger op het rooster staan.

De vergoeding voor bereikbaarheidsdiensten wordt ook flink verbeterd, vindt FNV. De bond noemt het bod van de NVZ ‘fatsoenlijk’ en denkt dat dat te danken is aan de saamhorigheid en strijdbaarheid van de werknemers.

Lees ook:

Ziekenhuizen en stakers zijn kemphanen, maar ook bondgenoten in de strijd om meer geld

In bijna vijftig ziekenhuizen wordt donderdag gestaakt voor een hoger salaris. Maar de ziekenhuizen kunnen die hogere lonen helemaal niet betalen, zeggen ze. Klopt dat?

Hartjes haken en protestliederen, Zaans zorgpersoneel draait zondagsdiensten voor betere cao

In het Zaans Medisch Centrum wordt gestaakt. Het ziekenhuispersoneel verdient een goede cao, vindt ook de directie. Maar de rekening daarvan moet elders worden voldaan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden