Russische spionage

AIVD waarschuwde Baudet voor Russische spionnen

 Thierry Baudet (FvD) in de Tweede Kamer. Beeld ANP
Thierry Baudet (FvD) in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Thierry Baudet kreeg in 2020 een waarschuwing van de AIVD: hij en zijn partij waren doelwit van Russische spionnen.

Redactie Trouw

Een vrouw die betrokken was bij Forum voor Democratie had nauw contact met de Russische ambassade. Dat blijkt uit informatie van de AIVD waar de Volkskrant over schrijft. De inlichtingendienst waarschuwde Forum-leider Thierry Baudet in 2020 omdat hij en zijn partij doelwit waren van Russische spionnen.

Hij vond dat gesprek ‘vaag en onwerkelijk’, schrijft krant. Baudet bevestigt in een reactie op het artikel dat hij op zijn werkkamer in de Tweede Kamer inderdaad een gesprek heeft gehad met de hoogste baas van de inlichtingendienst Erik Akerboom waarin hij werd gewezen op Russische spionage.

‘Hij was niet concreet’

Maar dat het zou gaan om een waarschuwing over dat mensen bij de FvD in contact stonden met Russische autoriteiten was niet duidelijk, aldus de politicus. “Zo heb ik het niet opgevat. Als dat zo was, had hij concreter moeten zijn.” De Forum-leider, die ook partijvoorzitter is, heeft na het gesprek met de AIVD geen actie ondernomen. Volgens Baudet kon het gesprek met Akerboom niet eens als waarschuwing gekwalificeerd worden.

De sympathie van Thierry Baudet voor Vladimir Poetin is alom bekend. Baudet is tegen de Nederlandse steun aan Oekraïne. Hij verspreidt al jaren pro-Kremlin standpunten, tot grote zorgen van de Tweede Kamer. Vorig jaar maart nam de Tweede Kamer een motie aan om financiële banden van de Nederlandse politieke partijen met de Russische overheid te onderzoeken.

Initiatiefnemer Jesse Klaver van GroenLinks noemde daarbij nadrukkelijk FvD en PVV, die de sancties tegen Rusland niet steunen. Volgens onderzoek van het tv-programma Zembla wilde Baudet Nederland uit de Navo hebben en werkt de politiek leider nauw samen met pro-Kremlin-activisten, onder meer om desinformatie te verspreiden.

Een fortuin om buitenlandse politici te beïnvloeden

Volgens het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken gaf het Kremlin een fortuin uit om buitenlandse politici te beïnvloeden. Sinds 2014 werd ruim 300 miljoen euro gebruikt om in 24 landen Ruslandpropaganda te verspreiden, blijkt uit een inlichtingenrapport.

Ook CDA-coryfee René van der Linden is, volgens NRC, jarenlang een pion geweest van het regime van de Russische president Poetin. Van der Linden zou door de Russen gebruikt zijn om de westerse opinie en politici te beïnvloeden. De voormalige voorzitter van de Eerste Kamer reisde op kosten van Rusland door Europa en probeerde sancties tegen Rusland te beperken.

Lees ook:

Baudet isoleert zich nog verder met zijn hardnekkige liefde voor Poetin

De pro-Russische uitspraken van Thierry Baudet veroorzaakten deze week opnieuw een schok. De Poetinliefde van Baudet gaat ver terug en duwt zijn partij dieper in het isolement.

Thierry Baudet weer in beeld als Kremlinvazal

Thierry Baudet wilde Nederland uit de Navo, onthulde het programma Zembla donderdagavond. De politiek leider van Forum voor Democratie werkt nauw samen met pro-Kremlin-activisten, onder meer om desinformatie te verspreiden, volgens de makers van de uitzending.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden