Onderzoek

‘AIVD had Amsterdamse Islamitische scholen in het vizier’

De basisschool Al Maes, een school die deel uitmaakt van As Siddieq. Beeld Birgit Bijl
De basisschool Al Maes, een school die deel uitmaakt van As Siddieq.Beeld Birgit Bijl

Niet alleen in het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum toonde de overheid interesse. Ook naar een andere Islamitische onderwijsinstelling werd onderzoek gedaan, onder meer door de AIVD. Dat schrijft Het Parool.

Robin Goudsmit

Volgens Het Parool is de Amsterdamse Islamitische As-Siddieqscholengemeenschap de eerste onderwijsinstelling in Nederland die een Bibob-onderzoek heeft ondergaan. Zo'n onderzoek bestaat uit een integriteitstoets die moet aantonen of criminelen uit de onderwereld zich niet in de bovenwereld mengen door de aanvraag van subsidies en vergunningen. Het Parool kwam aan de informatie over de screening door documenten die de krant had opgevraagd via de Wet open overheid (Woo).

As-Siddieq bestaat uit drie basisscholen in verschillende delen van de Amsterdam. Met 1200 leerlingen is het de grootste Islamitische onderwijsinstelling van de hoofdstad. Volgens Het Parool wierf inlichtingendienst AIVD actief informanten. De scholen vielen op vanwege hun banden met de moskee El Tawheed, die meermaals in opspraak kwam vanwege vermeende radicalisering en jihadisme.

Eerder was ook geprobeerd om de Bibob uit te voeren op het Cornelis Hagalyceum. Maar dat weigerde de school. Het As-Siddieqbestuur doorliep de procedure echter wel onder de bestuurlijke verantwoordelijkheid van burgemeester Femke Halsema, bevestigde de gemeente. Een Bibob-onderzoek is controversieel in het onderwijs. Eerder werd de procedure in Amsterdam vooral ingezet om criminaliteit op de Wallen en in het centrum tegen te gaan; zo kostte een Bibob-onderzoek de kop aan de beruchte nachtclub Yab Yum.

Lees ook:

Onderwijsminister Dennis Wiersma wil sneller kunnen ingrijpen op scholen waar de kwaliteit, de sociale veiligheid of het burgerschapsonderwijs niet op orde is. Dat is niet in strijd met de vrijheid van onderwijs, zegt hij.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden