Verhoor Tweede Kamer

AIVD-baas: Salafisme geen acute dreiging, wel op lange termijn

Commissie leden Gert Jan Segers, Ronald van Raak, Voorzitter Michel Rog en Edgar Mulder tijdens het verhoor van Dick Schoof, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.  Beeld ANP
Commissie leden Gert Jan Segers, Ronald van Raak, Voorzitter Michel Rog en Edgar Mulder tijdens het verhoor van Dick Schoof, hoofd van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.Beeld ANP

Volgens inlichtingenchef Dick Schoof vormt het salafisme geen acute dreiging voor de Nederlandse samenleving.

ANP

Wel zou het gedachtegoed op lange termijn meer voet aan de grond kunnen krijgen. Dit zei hij maandag in een verhoor door de Tweede Kamer over ongewenste geldstromen naar moskeeën en islamitische organisaties in Nederland. Hiermee is het onderzoek naar onder andere de moskeeën As-Soennah en alFitrah gestart.

Volgens de baas van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is er een groei te zien in het aantal ‘salafistische aanjagers’. Dit zijn ultraconservatieve aanhangers van de islam die via moskeeën en scholen anti-democratische denkbeelden verspreiden. Ze richten zich vooral op kwetsbare groepen als kinderen en vluchtelingen. Daardoor ontstaat een “parallelle samenleving”, die een grote bedreiging vormt voor de democratie, omdat mensen daardoor kunnen vervreemden van de Nederlandse maatschappij.

Dat Nederlanders zich hier zorgen over maken is dan ook terecht, aldus Schoof, die tussen 2013 en 2018 Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid was.

Schoof zei dat de AIVD geen onderzoek doet naar alleen financiering vanuit het buitenland, omdat dit niet per se een bedreiging is. “Het geld vormt pas een bedreiging wanneer de democratie hiermee wordt geschaad.” Alle buitenlandse financiering bekijken, is volgens hem vrijwel onmogelijk. “We doen niet aan ‘follow the money’. We kijken om welke personen het gaat, of daar geld naartoe gaat en of dat geld wordt gebruikt om de organisatie te financieren”, legt Schoof uit. Het gaat hierbij vooral om geldstromen vanuit de Golfregio. Landen wil Schoof niet noemen, omdat dat het onderzoek zou bemoeilijken.

De hoorzittingen van de Tweede Kamer nemen in totaal twee weken in beslag. In de eerste week worden deskundigen gehoord, waaronder oud-burgemeester van Den Haag Pauline Krikke. In de tweede week worden verschillende specifieke casussen, waaronder die van de twee moskeeën, besproken.

Lees ook:

‘Het zogenaamde complot van de Moslimbroeders is flauwekul’

Islamoloog Joas Wagemakers bekritiseert de gangbare complottheorieën rondom de Moslimbroederschap.‘Ze zijn onderling juist heel verdeeld.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden