Toeristen met rolkoffer in Amsterdam.

Vonnis

Airbnb mag geen dubbele bemiddelingskosten rekenen

Toeristen met rolkoffer in Amsterdam. Beeld ANP

Airbnb laat onterecht zowel huurder als verhuurder bemiddelingskosten betalen. Daarmee dient het bedrijf twee heren en dat mag niet volgens de Nederlandse wet, oordeelt de rechtbank Amsterdam. 

De zaak was aangespannen door een huurder die tussen 2016 en 2018 via de website zeven vakantiewoningen in Nederland en het buitenland boekte. Daarvoor bracht Airbnb hem in totaal 470 euro aan servicekosten in rekening, zo’n 15 procent van de totale huursom voor al die boekingen. Tegelijk liet het bedrijf ook degene die een woning verhuurde aan de man bemiddelingskosten betalen, per boeking 3,6 procent van het totale bedrag. 

Volgens Airbnb mogen ze dat doen, omdat het Europese hoofdkantoor van het bedrijf in Ierland is gevestigd, en dus de Ierse wet geldend is. Het dubbel in rekeningen brengen van bemiddelingskosten mag daar wel. 

Consumentenrecht

De Amsterdamse kantonrechter veegt dat argument van tafel. In de algemene voorwaarden van Airbnb staat inderdaad dat het Ierse recht van toepassing is, maar er staat ook dat als het consumentenrecht in het land van de klant gunstiger voor hem uitpakt, dan de lokale wetgeving geldt. Dat is bij het verbod op het dienen van twee heren, zoals het in de Nederlandse wet staat, dus het geval. 

Airbnb vroeg de rechter ook er rekening mee te houden dat als deze ene huurder gelijk krijgt dat grote gevolgen kan hebben voor het bedrijf, omdat het in potentie alle klanten in Nederland aangaat. In reactie daarop wijst de rechtbank naar China. Daar brengt Airbnb ook alleen bemiddelingskosten in rekening aan de verhuurder. Dat toont aan dat het niet onmogelijk of onaanvaardbaar is voor het bedrijf om de zaken aan te passen, aldus het vonnis.  

Airbnb moet van de rechter de man zijn 470 euro teveel betaalde servicekosten terugbetalen, het bedrijf gaat in hoger beroep.

Lees ook

Airbnb vond al eerder Nederlandse rechter op zijn pad

Woningverhuur via Airbnb is verboden door de Raad van State. Gemeenten wachten af tot nieuwe wetgeving van kracht wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden