De vliegtuigen stonden aan de grond en dus leed Air France-KLM afgelopen kwartaal zware verliezen.
De crisis is ‘uitzonderlijk’, maar we hebben er ‘vertrouwen’ in dat we er bovenop komen. Het is het soort woorden dat te verwachten valt van bedrijven die verlies lijden, en topman Benjamin Smith van Air France-KLM liet niet na ze uit te spreken, gisteravond in een verklaring die samen met de halfjaarcijfers bekend werd gemaakt.
Het concern heeft het zwaar, heel zwaar: Air France-KLM leed het eerste half jaar van 2020 4,4 miljard euro verlies. Dat verlies werd grotendeels in het tweede kwartaal geleden, toen het aantal passagiers een kleine 96 procent lager lag dan in dezelfde periode vorig jaar.
KLM kwam het afgelopen kwartaal nog iets beter door dan Air France. De omzet van KLM kelderde met 75 procent, Air France kwam onder meer vanwege strengere lockdownmaatregelen in Frankrijk zelfs uit op 87 procent minder omzet. Het concern moest ook nog eens extra afschrijvingen doen: de Airbus-toestellen A380 en A340 kwamen tegen een lagere waarde in de boeken te staan.
Beperkt zicht
De vooruitzichten zijn ook niet al te gunstig. Air France-KLM spreekt de verwachting uit dat in het lopende kwartaal weer 45 procent van het aantal vluchten zal vertrekken dat in pre-coronatijden gewoon was. In het vierde kwartaal is dat wellicht zijn opgelopen tot 65 procent.
Maar het concern houdt een forse slag om de arm, omdat het verloop van de coronacrisis zich slecht laat voorspellen. Ook is er maar ‘beperkt zicht’ op wat er van passagiers verwacht kan worden. Die stellen de beslissing om wel of niet te boeken nu veel langer uit dan gewoonlijk, vooral als het gaat om de lange-afstandsvluchten – en die zijn voor Air France-KLM erg belangrijk.
De crisis zal er ook voor het personeel van het luchtvaartconcern inhakken. Begin deze maand werd al bekend dat er bij Air France 6580 banen geschrapt worden, zo’n 16 procent van het totaal aantal voltijdsbanen. Voor de KLM er nog geen aantal genoemd, maar als daar eenzelfde percentage verdwijnt gaat het al gauw over meer dan 5000 banen.
Het concern liet het er gisteren in zijn verklaring bij dat bij KLM in elk geval 2000 voltijdsbanen verdwijnen dankzij het vrijwillig vertrek waarvoor werkgevers zich tot half juli konden aanmelden. Tijdelijk personeel heeft KLM al niet meer in dienst. KLM wil nu eerst met de vakbonden gaan praten. In oktober moet er dan een reorganisatieplan liggen.
Dankzij de steun van de Franse regering (7 miljard euro aan garanties en leningen voor Air France) en die van het Nederlandse kabinet (3,4 miljard voor KLM) denkt het concern in elk geval wel genoeg geld in kas te hebben om deze storm te doorstaan.
Lees ook:
Lager loon? Baan kwijt? Er gaan harde klappen vallen bij KLM
KLM-medewerkers zullen moeten inleveren. Maar ze hebben deels tegengestelde belangen. Wie raakt precies wat kwijt?
Waarom KLM en Schiphol een voorkeursbehandeling krijgen
Nu heel Nederland met zomervakantie is en de eerste vakantietripjes alweer achter de rug zijn, rijst de vraag weer: waarom geldt die 1,5 meter eigenlijk niet in het vliegtuig? Vanwege die ijzersterke luchtvaartlobby of iets heel anders?
Hoe belangrijk is de luchtvaart écht? Niemand weet het
Het kabinet is er heilig van overtuigd: Schiphol en KLM zijn van groot belang voor de Nederlandse economie. Over de noodzaak van steun in de coronacrisis hoefde het kabinet dan ook niet lang na te denken. Is de luchtvaart echt zo belangrijk? Dat valt nog te bezien.