Erkenning

Agnes Samuel ontvangt Joke Smitprijs voor haar bijdrage aan vrouwenemancipatie

null Beeld -
Beeld -

Agnes Samuel heeft dit jaar de Joke Smitprijs gewonnen voor haar bijdrage aan vrouwenemancipatie.

ANP

Samuel was in de jaren tachtig onder meer actief voor de Zwarte Migranten en Vluchtelingen Vrouwen Beweging. Ze moedigde vrouwen aan de politiek in te gaan en staat volgens de jury ‘aan de wieg van veel politieke carrières’.

De in Suriname geboren Samuel gaf onder meer trainingen aan vrouwen in verschillende gemeenten om ze te stimuleren politiek actief te worden. Dit deed ze onbezoldigd. Ook was ze betrokken bij de Landelijke Federatie Surinaamse Vrouwenzaken.

“Zij moedigt vrouwen, en meer in het bijzonder vrouwen van kleur, aan de politiek in te gaan, omdat hun stemmen gehoord moeten worden. Het is heel mooi dat zij die groep bij de politiek betrekt”, zegt de jury over Samuel. “Met haar rol heeft zij altijd achter mensen gestaan, vaak in de luwte. Het ligt niet aan haar dat we haar niet kennen, het ligt aan ons.”

Aanmoedigingsprijs voor Sun Yoon van Dijk

Samuel heeft 10.000 euro en een kunstobject gewonnen. Haar zoon nam namens haar de prijs in ontvangst, zelf kon zij niet bij de uitreiking zijn.

De regeringsprijs, die tweejaarlijks wordt uitgereikt, is vernoemd naar de feministe Joke Smit. De gelijktijdig uitgereikte aanmoedigingsprijs ging naar Sun Yoon van Dijk, gemeenteraadslid in Schiedam, voor haar inzet voor slachtoffers van huiselijk geweld.

Lees ook:

‘Vrouwen krijgen nog steeds een bepaalde rol toebedeeld in de samenleving’

Programmamaker en journalist Liesbeth Staats ziet dat de opmars van de Nederlandse vrouw op de arbeidsmarkt stagneert.‘Bij ons heerst het idee: je bent alleen een goede moeder als je zélf voor je kinderen zorgt.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden