null

Privacy

Agentschap Telecom onderzoekt gebruik T-Mobile-gegevens door CBS

Beeld Anita Huisman

Het Agentschap Telecom (AT) is een onderzoek gestart naar het gebruik van gegevens van T-Mobile-abonnees door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ondersteunt het onderzoek, dat van de grond kwam na een publicatie van NRC over de samenwerking tussen T-Mobile en het CBS. Het onderzoek begon twee weken geleden en duurt zeker een paar maanden.

NRC schrijft dat het CBS van 2017 tot vorig jaar toegang had tot niet-anonieme locatiegegevens van T-Mobile-abonnees. De gegevens zouden eenvoudig te herleiden zijn geweest naar mensen, die de hele dag te volgen waren. De krant kwam tot die conclusie na inzage in documenten die werden verkregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Het statistiekenbureau en de telecomprovider wilden een algoritme ontwikkelen om mobiliteits- en verblijfsgedrag van Nederlanders te kunnen meten. De klanten van T-Mobile werden daarvoor gevolgd, maar niet geïnformeerd.

Het AT en de AP nemen de zaak “uiterst serieus”, melden ze in een verklaring. “Een feitenonderzoek moet duidelijk maken of er sprake is van een overtreding van de Telecommunicatiewet en de AVG. Als CBS-medewerkers inderdaad toegang hebben gehad tot verkeersgegevens van T-Mobileklanten, zou dat nieuwe informatie zijn voor AT en AP: dit is niet ter sprake gekomen tijdens eerdere gesprekken van de toezichthouders met betrokken partijen.” De toezichthouders willen diepgravend onderzoek doen.

In een reactie meldt T-Mobile dat het “apert onjuist” is dat het CBS toegang had tot individuele persoonsgegevens. “In dit onderzoek zijn de geanonimiseerde en geaggregeerde netwerkdata exclusief en zonder daar vergoeding voor te ontvangen met het CBS gedeeld.” T-Mobile zegt te hebben meegewerkt vanwege het belang van het onderzoek naar het verbeteren van de leefbaarheid van Nederland. Het programma duurde van september 2017 tot december 2019, aldus T-Mobile. De CBS-medewerkers hadden alleen toegang tot onherkenbaar gemaakte gegevens van groepen mensen die alleen toegankelijk waren op versleutelde laptops van T-Mobile.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden