Regiezitting

Agenten coronaprotest Den Haag volgende week voor de rechter wegens ‘niet proportioneel geweld’

In maart vorig jaar protesteerde een grote groep mensen op het Malieveld tegen de coronamaatregelingen. Beeld Joris van Gennip
In maart vorig jaar protesteerde een grote groep mensen op het Malieveld tegen de coronamaatregelingen.Beeld Joris van Gennip

De twee agenten die vervolgd worden voor hun rol tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Malieveld in Den Haag op 14 maart vorig jaar, moeten woensdag voor het eerst voor de rechter verschijnen.

ANP

Het gaat om een zogeheten regiezitting in de rechtbank in Den Haag. Tijdens deze zitting op 29 juni worden onder meer onderzoekswensen besproken en wordt ook gekeken wanneer de zaak inhoudelijk behandeld kan worden.

De twee verdachten zijn een hondengeleider en een ME’er. Zij gebruikten volgens het Openbaar Ministerie ‘niet proportioneel’ geweld bij de aanhouding van een demonstrant. De man moest naar het ziekenhuis voor zijn verwondingen.

Demonstrant zwaaide met startkabel

Het protest tegen de coronamaatregelen liep vorig jaar flink uit de hand. Veel demonstranten gaven geen gehoor aan het bevel van de burgemeester om het Malieveld te verlaten. De ME moest vervolgens ingrijpen.

De demonstrant die verwondingen opliep, had een startkabel bij zich waar hij mee zwaaide. Hij weigerde deze te laten vallen, rende ermee achter politiepaarden aan en gooide de startkabel uiteindelijk naar een ME’er.

De man werd vervolgens door de hondengeleider en ME’er aangehouden, die gebruikten hun wapenstok. Een derde agent die bij de arrestatie betrokken was – ook een hondengeleider – wordt niet vervolgd.

Lees ook:

Juist voor mensen die nog geen covid hebben gehad is het tijd voor een nieuwe booster

Met de nieuwe coronagolf beginnen ook de zorgen over de immuniteit van de Nederlandse bevolking. Volgens viroloog Coretta van Leer is het tijd voor een nieuwe booster.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden