Liefdadigheid

Afvalgrijper koopt met statiegeld knuffels voor kinderen in ziekenhuis

null Beeld colourboxC
Beeld colourboxC
Tobiah Palm

De Dordrechtse Tony Bruys (70) en zijn vrienden trekken er gewapend met een prikstok een paar keer per week op uit om zwerfafval op te ruimen. Vaak komen ze flesjes tegen die ze kunnen inwisselen voor statiegeld. Zo verdienen ze soms wel 100 euro per maand. Met dat geld proberen ze altijd de wereld iets beter te maken: afgelopen week kochten de vrienden bijvoorbeeld vijftig reuzeknuffels voor de kinderen die in het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht liggen.

Bruys begon een paar jaar geleden met de actie toen zijn hond tijdens een wandeling vast kwam te zitten in een leeg flesje. “Sindsdien neem ik altijd de grijper mee”, vertelt hij. Nu ruimt hij met een clubje vrienden – met wie hij ook een lokaal krantje maakt – op wat anderen achterlaten.

Echt een feestje op de kinderafdeling

Laatst waren ze aan het prikken bij de lokale groothandel en zagen ze dat de grote zachte knuffelberen in bulk verkocht werden. “Toen ben ik naar de manager gegaan en heb ik gevraagd of we de overgebleven knuffels konden overkopen”, zegt Bruys. “Het was echt een feestje om ze op de kinderafdeling uit te delen.”

De vrienden blijven doorprikken en zijn alweer op zoek naar een volgend goed doel. “We doneren natuurlijk ook geld aan Giro 555 voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije”, zegt Bruys. “En binnenkort gaan we een actie beginnen met scholieren. Die kunnen dan de petflesjes verzamelen die ze na hun lunch in de kantine laten staan.”

Er is nóg meer goed nieuws voor de afvalverzamelaar, vertelt hij, want: vanaf 1 april krijg hij – net als alle andere Nederlanders – 15 eurocent per blikje dat hij inlevert. Dat worden pas winstgevende wandelingen met de hond.

Lees ook:

Werken met ‘passie’ is modieus en riskant

Arts bedrijfsgeneeskunde met passie.’ ‘PHP developer met passie voor coding!’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden