Gemeentebegroting

Afvaldrama brengt Amsterdam langdurig in financiële problemen

Oud D66-wethouder Udo Kock is aanwezig tijdens de Amsterdamse raadsvergadering in verband met zijn opstappen na de problemen bij het Afval Energie Bedrijf (AEB). Beeld ANP

Het noodlijdende afvalbedrijf AEB kan Amsterdam flink in de financiële problemen brengen.

Voor hoeveel geld Amsterdam het schip in gaat met afvalverwerker AEB? De waarnemend wethouder durft het niet te voorspellen: “We weten het niet. Het wordt wel een ding bij de Voorjaarsnota 2020”, aldus Rutger Groot Wassink. De man die de begroting voor de hoofdstad opstelde, Udo Kock, trad vorige week af vanwege de ‘afvalcrisis’. Dus mocht gisterochtend Groot Wassink (GroenLinks) diens huiswerk van zo’n 500 pagina’s presenteren.

Een dure grap wordt het in ieder geval. Binnenkort komt AEB in liquiditeitsproblemen. Hoe het zo heeft kunnen misgaan, is een raadsel. Het college heeft inmiddels een voorzitter voor een onderzoekscommissie, de gemeenteraad overweegt een enquête. Hoe de stad hierin verder moet opereren, is evenmin bekend. Wethouder Kock had er 67 miljoen voor vrij gemaakt. Maar alleen al de lening van Amsterdam aan AEB is veel hoger: 114 miljoen euro.

In het somberste scenario kost de afvalverwerker de Amsterdamse belastingbetalers 262 miljoen euro. Dat heeft een fors effect op de opvangkracht van de hoofdstad. Met de raad is afgesproken dat er altijd ruim genoeg buffer moet zijn om tegenvallers op te vangen, wat dan niet meer het geval is. Ook laat de coalitie (GroenLinks, D66, PvdA, SP) de schuld steeds verder oplopen, waar de vorige coalitie die nog in de hand wilde houden. De schuld bedroeg 3,9 miljard in 2016, groeit tot bijna 6 miljard dit jaar, en ruim zeven in 2023. Dat is volgens de gemeente zelf een kritische grens.

Minder autobezitters dan waar ook in Nederland

De coalitie investeert in 2020 450 miljoen in nieuwe plannen op een begroting van 6,3 miljard euro. Extra geld gaat naar aanpak van ondermijning en radicalisering in de stad (5,5 miljoen), handhaving (6 miljoen) en aanpak van criminele jongens in de zogeheten Top 600 en Top 400 (3,5 miljoen). Verder gaat extra geld naar woningen, zorg, werkloosheid, armoede, het lerarentekort en de slecht onderhouden kades en bruggen.

Het goede nieuws is dat de economie naar verwachting doorgroeit met 2,3 procent wat 20.000 banen oplevert. Vorig jaar openden 153 buitenlandse bedrijven een kantoor in Amsterdam of omgeving. De inkomsten uit grondverkoop, parkeerbeleid en toerisme blijven stijgen. Er komen 7500 nieuwe woningen, waar eerder het streven 10.000 was.

Het aantal autobezitters is gedaald tot 24 procent, lager dan waar ook in Nederland. Dit is te verklaren uit armoede, uit een groot aantal jongeren en bewuste keuzes voor ander vervoer.

Lees ook:

Hoe de Amsterdamse politiek verstrikt raakte in afvalcrisis.

Eén wethouder stapte al op, twee anderen kregen de volle laag in de gemeenteraad. ‘Chantage’ en ‘leugens’ waren de sleutelwoorden tijdens het raadsdebat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden