Amsterdam

Afvalbedrijf AEB moet toch verkocht

Beeld RV

Het Amsterdamse afval- en energiebedrijf AEB wordt niet ondergebracht bij het publieke nutsbedrijf HVC. Ondanks een voorkeur van het Amsterdamse college voor die oplossing voor het noodlijdende AEB, zijn gesprekken over samengaan met HVC mislukt. Dat meldt het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad.

Gedacht wordt nu aan het verkopen van het hele bedrijf of delen daarvan. Dat moet een ‘competitief verkooptraject’ worden, waarin private en publieke partijen in concurrentie een bod kunnen doen. Maar ook het behoud van AEB voor Amsterdam als enige aandeelhouder is nog niet van tafel. Het college brengt de komende tijd in kaart wat de financiële gevolgen zijn van beide opties. In alle gevallen moet de hoofdtaak van AEB, afval en slib verbranden en warmte leveren, overeind blijven.

De voorkeur die het college uitsprak voor aansluiting bij HVC, leidde onlangs tot het opstappen van D66-wethouder Udo Kock (economische zaken). Hij was voorstander van privatisering. De keuze voor een publieke partij als HVC zou de stad volgens hem meer geld kosten, meer financiële risico’s geven en minder kans hebben op een succesvolle doorstart. Tijdens het daarop volgende raadsdebat liepen de gemoederen hoog op.

De problemen bij het afvalbedrijf, waar sinds juli vier van de zes ovens uitstaan wegens technische problemen, stortte Amsterdam en de rest van Nederland deze zomer in een fikse crisis. Er moest alles op alles gezet worden om te voorkomen dat afval zich zou gaan ophopen in de straten en de kosten voor de gemeente zijn groot.

Volgens de wethouders staat het bedrijf er nu beter voor dan in de zomer. Ze denken dat twee van de vier stilgelegde verbrandingsovens binnenkort weer aan kunnen en vragen om extra geld. 

Lees ook:

De afvalcentrale van Amsterdam is een soort Noord-Zuidlijn. Hoe kon het zo ver komen?

Het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf kampt met zulke grote problemen dat de gehele afvalsector er last van heeft. De kosten lopen in de miljoenen en enig aandeelhouder Amsterdam ziet de bui al hangen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden