Cocaïne

Afpersers fruitbedrijf in Hedel voor de rechter, OM beschuldigt hen van poging tot moord

Camerabeveiliging bij fruitbedrijf De Groot in Hedel. Het bedrijf staat centraal in een omvangrijke drugs- en afpersingszaak.  Beeld ANP
Camerabeveiliging bij fruitbedrijf De Groot in Hedel. Het bedrijf staat centraal in een omvangrijke drugs- en afpersingszaak.Beeld ANP

Met acht verdachten denkt Justitie de groep compleet te hebben die fruitbedrijf De Groot in Hedel op dramatische wijze heeft afgeperst. Volgens het Openbaar Ministerie is de angst bij de familie De Groot en 354 (ex-) werknemers nog niet verdwenen.

De doorbraak kwam eind december met de korte ‘ontvoering’ van de 21-jarige verdachte Thomas Z. door undercoveragenten, die zich voordeden als zware criminelen. De politie wilde zo achter de opdrachtgevers van de afpersing en dertien aanslagen komen.

Naderhand gaf Z., in het bijzijn van een advocaat, aan de politie opening van zaken. Hij wees Ali G. aan als het brein achter de afpersing en aanslagen. Op 5 januari werd ‘Lange Ali’ aangehouden. Sindsdien zijn er geen incidenten meer geweest.

Dinsdag stonden zeven van de acht verdachten voor de rechtbank. Thomas Z. mag zijn rechtszaak in vrijheid afwachten. Volgens het OM zijn er verder geen bijzondere afspraken met hem gemaakt.

Handgranaat

Van de overige zeven moest alleen de 21-jarige Marouane T. zich inhoudelijk verantwoorden voor onder meer het plaatsen van een handgranaat bij de woning van de zoon van directeur William de Groot. Voor “deze volstrekt gewetenloze, maar mislukte aanslag” eiste het OM een celstraf van zeven jaar.

De verdachten werd in pro-formazittingen poging tot moord ten laste gelegd. Allen hulden zich in stilzwijgen. Hun advocaten waren zeer kritisch over de ‘ontvoering’ van Thomas Z., waarbij volgens hen alle regels aan de laars zijn gelapt.

Het OM noemde de undercoveractie proportioneel: het vond het van groot belang om na anderhalf jaar een eind te maken aan de etterende wond. De rechtbank eiste van het OM een gedetailleerd verslag.

De afpersing van De Groot begon in mei 2019, kort na de vondst van 400 kilo cocaïne – straatwaarde: 25 miljoen euro – in een container bananen. Enkele dagen later werd directeur William de Groot per sms verantwoordelijk gesteld voor het ‘verlies van onze handel’. Er volgden zeer ernstige dreigementen.

Kogels door de ruiten

In juni 2019 arresteerde de politie drie mannen en een vrouw, onder wie Ali G. In hun strafdossier nam justitie per abuis het volledige adressenbestand op van 354 (ex-)werknemers.

Terwijl de vier vastzaten, ging de afpersing door, die vanaf dan gepaard ging met brandstichting, kogels door ruiten, een aanval met een handgranaat en tien andere, soortgelijke aanslagen. In november 2020 ging de woning van twee oud-medewerkers van De Groot in vlammen op. Ze hadden nergens mee te maken.

Begin dit jaar sprak de rechtbank drie van de vier in 2019 aangehouden verdachten vrij. De zaak tegen Ali G., werd aangehouden. Zijn advocaat trok dinsdag de verklaring van Thomas Z. in twijfel, omdat deze Ali G. nooit gezien of gesproken zou hebben.

Lees ook:

Bizarre Gelderse afpersingszaak is een Netflix-achtige nachtmerrie

De twee hoofdverdachten van een grootschalige afpersingszaak van een fruithandel in Hedel staan voor de rechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden