null

Wietexperiment

Afgewezen teler mag toch meeloten voor wietexperiment

Kristel van Teeffelen

De wietteler die door het ministerie van volksgezondheid was afgewezen om deel te nemen aan het wietexperiment, mag donderdag toch mee loten. De rechtbank in Utrecht bepaalde dat de teler terecht klaagde dat hij te weinig tijd heeft gekregen om in bezwaar te komen tegen de afwijzing. Via de loting wil het ministerie bepalen welke tien initiatieven voor legale wietteelt mogen deelnemen aan het wietexperiment in tien gemeenten.

Arthur Wildeboer, de teler die bij het ministerie een plan indiende om in de buitenlucht legale wiet te kweken, had de rechter eigenlijk gevraagd om de loting van donderdag uit te stellen. Maar de rechtbank vindt de gevolgen daarvan te groot. Daarom werd gekozen voor een andere oplossing: het initiatief van Wildeboer mag mee loten. Wordt hij uitgeloot, dan kan hij deelname aan het experiment alsnog vergeten. Wordt hij ingeloot, dan is er tijd om de bezwaarprocedure af te ronden.

Wietexperiment

Met het wietexperiment wil het kabinet onderzoeken of het mogelijk is om coffeeshops van legaal gekweekte cannabis te voorzien. Nu is het nog zo dat coffeeshops wel wiet mogen verkopen, maar omdat kweken niet mag, moeten zij de softdrug bij criminele partijen inkopen.

Omdat zich veel meer initiatieven hadden gemeld dan dat er plekken zijn in het experiment, besloot het ministerie eerst alle plannen inhoudelijk te beoordelen. 96 initiatieven vielen af, er bleven zo'n vijftig plannen over voor de loting. Daar is nu dus zeker één lotnummer bijgekomen.

Het andere initiatief Project C, dat eveneens naar de rechter stapte, kreeg geen gelijk. Ook die wiettelers vroegen de rechter om de loting uit te stellen. De rechter heeft er begrip voor dat het ministerie kiest voor snelle procedures.

Lees ook

Deze wiettelers zijn het oneens met loting Nederlands wietexperiment en stappen naar de rechter

De procedure van de overheid rond het experiment met legale wiet deugt niet, aldus wiettelers. Ze stappen naar de rechter.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden