Marengoproces

Advocaten van kroongetuige Nabil B. staan hem niet langer bij

Beveiliging bij de bunker in Amsterdam-Osdorp voor het Marengo-proces. Beeld ANP
Beveiliging bij de bunker in Amsterdam-Osdorp voor het Marengo-proces.Beeld ANP

Peter Schouten en Onno de Jong, de advocaten van kroongetuige Nabil B., staan hem niet langer bij. Dat zei B. dinsdag tijdens een zitting in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. Een reden hiervoor is nog niet gegeven.

Redactie/ANP

Nabil B. zei dat hij een toelichting wil geven, maar alleen achter gesloten deuren in verband met de veiligheid. De rechtbank ging daar na kort beraad mee akkoord. Advocaat Onno de Jong wil vanwege zijn beroepsgeheim niet reageren.

Schouten en De Jong stonden kroongetuige B. vanaf 2020 bij in het Marengoproces. Dat deden zij eerst samen met Peter R. de Vries, die fungeerde als vertrouwenspersoon en adviseur van B. In juli 2021 werd De Vries vermoord. Schouten en De Jong namen eerder al het stokje over van advocaat Derk Wiersum, die in 2019 vermoord werd. De anonieme raadsman die in eerste instantie de taken van Wiersum overnam legde binnen een paar maanden zijn taken al neer.

Niets geleerd van rapport over liquidaties

Een kleine twee weken geleden spraken Schouten en De Jong nog schande van het handelen van het Openbaar Ministerie in het beschermen van B. en zijn familie. De raadsmannen noemden het OM ‘incompetent’ en meenden dat het OM niets geleerd heeft van het vernietigende rapport over de liquidaties in de kring rondom Nabil B.

In dat rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) stond dat het OM grote steken liet vallen in de beveiliging van journalist en adviseur Peter R. de Vries, advocaat Derk Wiersum en Redouan B., de broer van kroongetuige B. Na dat uiterst kritische rapport, en de daaropvolgende kritiek over de reactie van het OM, maakte het OM maandag bekend dat de familie van Nabil B. binnenkort zal worden beveiligd door een andere hoofdofficier.

Lees ook:

Hoofdofficier draagt bewaking van familie Nabil B. over na alarmerend rapport

De familie van Nabil B. zal binnenkort worden beveiligd door een andere hoofdofficier. Het OM maakt dat bekend in de nasleep van een uitermate kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden