Marengo-proces

Advocaten vallen handelwijze OM aan in Marengo-proces

Rechtbanktekening van advocaten en verdachten tijdens een zitting in het grote liquidatieproces Marengo.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van advocaten en verdachten tijdens een zitting in het grote liquidatieproces Marengo.Beeld ANP

Advocaten in strafproces Marengo haalden dinsdag flink uit naar het OM in de eerste van een reeks inleidende zittingen. Dat zij geheime informatie zouden hebben gedeeld met de organisatie van Ridouan T., doen ze af als quatsch.

Isabel Baneke

Niet alleen de temperaturen, ook de emoties liepen hoog op in de extra beveiligde rechtbank Schiphol. Fel vielen meerdere advocaten de handelwijze van het Openbaar Ministerie aan. In het strafproces Marengo zou justitie opereren als ‘aanklager, rechter en beul’. “Grenzen worden ver overschreden door het OM”, vatte Nico Meijering van advocatenkantoor Ficq en Partners zijn ongenoegen samen. “Het noemt ons doorgeefluik voor criminelen. Wij worden door het OM geslacht.”

Reden voor de woede was een zestig pagina’s tellend proces-verbaal dat het OM dinsdag toelichtte en dat afgelopen weekend al uitlekte. Het document is een nieuw toegevoegd onderdeel van het onderzoek Marengo, een proces dat draait om een reeks moordplannen en liquidaties binnen een omvangrijke criminele organisatie. Maar liefst zeventien verdachten, onder wie hoofdverdachte Ridouan T. en kroongetuige Nabil B., staan terecht in de strafzaak, dat naast dinsdag ook woensdag en donderdag tussentijdse zittingen telt.

Het nieuwe proces-verbaal is een onderzoeksverslag over de betrouwbaarheid van de verklaringen van de kroongetuige. Zo stelt B. dat vooraanstaande advocaten in Marengo dossierstukken met daarin gevoelige informatie over lopende onderzoeken hebben doorgespeeld aan hoofdverdachte T. en diens handlangers. Volgens het OM klopt die bewering. Althans, een grote verzameling onderschepte en vervolgens ontsleutelde pgp-berichten bevestigen de verklaring van B..

Leveranciers van wapens en auto’s

Uit de berichten, chats die T. en de zijnen aan elkaar stuurden en die in het proces-verbaal worden geciteerd, blijkt onder meer dat T. allerlei details wist over de zaak 26Koper, een strafonderzoek naar een groep leveranciers van wapens en auto’s aan de organisatie van T. “Die informatie was nog niet in de media verschenen”, zei de officier op Schiphol. “Die kan alleen bij Ridouan T. zijn terechtgekomen doordat mensen hun geheimhouding hebben geschonden.” En dat is, zo stelt het OM op basis van de pgp-berichten, gebeurd.

De gevonden informatie heeft het OM naar eigen zeggen gedeeld met de dekens van de Orde van Advocaten in Amsterdam en Midden-Nederland, die mogelijk gaan uitzoeken of de betreffende advocaten over de schreef zijn gegaan. Want wanneer onderzoeken nog lopen en verdachten ‘in beperkingen zitten’, zoals dat in jargon heet, mogen advocaten in principe geen informatie delen met derden.

Volgens de advocaten die aan het woord kwamen hebben zij de tuchtregels van de Orde van Advocaten niet geschonden. De raadslieden hekelden het feit dat het OM met aantijgingen is gekomen waartegen zij zich niet in het openbaar kunnen verdedigen, omdat zij daarmee mogelijk hun geheimhoudingsplicht zouden schenden. “Deze zaaksofficieren zijn losgeslagen”, zo stelde advocaat Christian Flokstra. “Zij slaan ongenadig hard om zich heen teneinde hun belang te dienen. Niets en niemand is meer veilig voor dit zaaks-OM.”

Lees ook:

Weski: Ridouan T. zo toegetakeld dat hij nauwelijks nog kon lopen

Zelf was Ridouan T. niet aanwezig in de zittingszaal, maar via zijn advocaat liet hij weten zwaar te zijn mishandeld tijdens en na zijn aanhouding in Dubai.

Waar gaat het Marengo-onderzoek om?

Nabil B. is de kroongetuige in het Marengo-onderzoek. Waar draait dit onderzoek ook alweer om? Een tijdlijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden