Marengoproces
Advocaten: OM negeerde waarschuwingen kroongetuige over gevaar
Raadslieden Peter Schouten en Onno de Jong verwijten het OM pestgedrag naar Nabil B., kroongetuige in het Marengoproces. Zijn waarschuwingen werden volgens hen genegeerd.
Mede door de totaal verziekte verhoudingen tussen het Openbaar Ministerie en Nabil B., kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, konden de moorden op B.'s broer Reduan, zijn advocaat Derk Wiersum en zijn vertrouwensman Peter R. de Vries niet worden voorkomen. Na het sluiten van de deal tussen justitie en B. is er volgens de raadslieden Peter Schouten en Onno de Jong niet meer naar de kroongetuige geluisterd, zeiden zij vrijdag in hun pleidooi.
B. werd “genegeerd door het OM als het ging om de veiligheid van de mensen om hem heen. Omdat Nabil niet opgaf zijn vinger op de zere plek te leggen en te vechten voor veiligheid van zijn gezins- en familieleden, leidde dit tot pestgedrag van het OM naar hem en zijn advocaten”, betoogden B.'s advocaten vrijdag in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp tijdens hun slotpleidooi.
In ruil voor belastende verklaringen tegen zijn medeverdachten in Marengo heeft justitie de strafeis tegen B. (35) beperkt tot tien jaar cel, in plaats van de 24 jaar die hij voor zijn aandeel in diverse liquidaties zou moeten krijgen.
Doelwit van de organisatie rond Ridouan T.
Schouten en De Jong betoogden uitvoerig hoezeer het OM is tekortgeschoten in het nemen van adequate beveiligingsmaatregelen voor zijn naasten. Zij werden doelwit van de organisatie rond Ridouan T., de hoofdverdachte in het Marengoproces, “om hem te kunnen treffen en als getuige de mond te snoeren”, aldus de raadslieden.
Bescherming kwam pas op gang toen in maart 2018 Reduan werd vermoord, kort na het bekend worden van de kroongetuigendeal. Schouten: “En zelfs daarna bleek de overheid onvoldoende alert en weerbaar en vielen nog eens twee slachtoffers.”
“Bij elke liquidatie werd hij weer teruggeworpen naar de pijn en een gevoel van schuld”, zei Schouten over B. Ook werd hij, geïsoleerd in zijn cel, getroffen door ‘onmacht’, omdat hij voortdurend waarschuwde voor het gevaar van wraak waarvan mensen uit zijn omgeving het slachtoffer konden worden. Dat gevaar werd door het OM begroet met ‘achteloosheid en eigengereidheid’. Schouten: “Nabil moet met de duistere stemming leven dat iedereen die hij aanraakt de dood vindt.”
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzoekt de beveiligingsperikelen rond Reduan, Wiersum en De Vries. Volgens Schouten en De Jong worden de resultaten hiervan verwacht in maart. Zij willen het OVV rapport te zijner tijd bij hun pleidooi voegen.
Lees ook:
Hoe de moord op Peter R. de Vries een terroristisch misdrijf kan zijn
De moord op Peter R. de Vries is gepleegd met terroristisch oogmerk, stellen de aanklagers van het Openbaar Ministerie. Opmerkelijk, want die aanslag lijkt weinig van doen te hebben met ideologie of religie. Toch, zegt Barbra van Gestel, is dat predicaat terrorisme zo vreemd nog niet.