MarengoprocesBeveiliging

Advocaten Marengoproces hebben weinig vertrouwen in onderzoek moord Peter R. de Vries

Advocaat Peter Schouten van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo geeft samen met collega Onno de Jong een persconferentie.  Beeld ANP
Advocaat Peter Schouten van kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo geeft samen met collega Onno de Jong een persconferentie.Beeld ANP

De advocaten van kroongetuige Nabil B. hebben weinig vertrouwen in het door het ministerie van justitie en veiligheid aangekondigde onderzoek naar de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

De Vries was tevens vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

De advocaten van kroongetuige Nabil B. hebben weinig vertrouwen in het door het ministerie van justitie en veiligheid aangekondigde onderzoek naar de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. De Vries was tevens vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

De advocaten Peter Schouten en Onno de Jong hadden donderdag een gesprek met het ministerie om over hun kritiek op het aangekondigde onderzoek te spreken. Zij vinden dat de insteek breder moet. Niet alleen naar de moord op De Vries, maar ook naar de moorden op de broer en advocaat van Nabil B. Het ministerie zei daar niets voor te voelen, vertelde Schouten tijdens een bijeenkomst na dat gesprek.

Onafhankelijk

De advocaten denken dat er met ongeveer een week een officiële reactie van demissionair minister Ferd Grapperhaus komt en nemen daarna een besluit. Schouten zei te overwegen niet mee te werken aan het onderzoek dat nu is aangekondigd.

Ze verwachten weinig van dit onderzoek. “De rol die de NCTV en ook het Openbaar Ministerie hebben gespeeld, heeft desastreuze gevolgen gehad. Sowieso bij de moord op De Vries, maar mogelijk ook bij de moord op de broer en advocaat van de kroongetuige”, zei Schouten voorafgaand aan het gesprek met de minister. “Daarom moet er een echt onafhankelijk onderzoek komen, uitgevoerd door iemand die helemaal los staat van de Nederlandse staat en dus ook de NCTV en het OM.”

Tijdens de persbijeenkomst zei Schouten dat de advocaten, en ook Peter R. de Vries, in maart nog te kennen was gegeven dat er geen verhoogd risico voor hen bestond. Hij vond het ‘absurd’ dat de overheid deze grote kwestie niet serieus liet onderzoeken. “Het dreigingsniveau is onjuist ingeschat. Een onafhankelijk onderzoek is noodzakelijk om de burger weer vertrouwen in de rechtsstaat te geven.” Schouten suggereerde dat hij bij een onbevredigende uitkomst mogelijk naar de Raad van Europa zou stappen. “Dan komt zo’n onafhankelijk onderzoek er misschien wel. Net als op Malta is gebeurd toen daar ook een journalist werd vermoord.”

De advocaten noemden het eerder al ‘onbegrijpelijk’ dat Tjibbe Joustra, voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, als voorzitter van de onderzoekscommissie is benoemd. De NCTV – en voorloper NCTb – is verantwoordelijk voor beveiligingszaken. De Vries werd niet beveiligd, maar voerde daar niet lang voor zijn dood wel gesprekken over, vertelde Schouten. De NCTV had eind vorig jaar aan De Jong, Schouten en De Vries laten weten dat ze op een dodenlijst zouden staan. De advocaten worden beveiligd sinds bekend is dat zij de kroongetuige bijstaan.

Vertrouwen

Het ministerie heeft in een schriftelijke reactie laten weten ‘alle vertrouwen’ te hebben dat het huidige onderzoek ‘onafhankelijk en kritisch’ verloopt. In het najaar zijn de resultaten gereed, is de verwachting. “De wens van de advocaten om daarnaast een internationaal onderzoek te initiëren staat ze vanzelfsprekend vrij.”

Sinds begin 2018 werd bekendgemaakt dat Nabil B. zich had gemeld als kroongetuige, werd eerst zijn onschuldige broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 werd zijn advocaat Derk Wiersum vermoord. Peter R. de Vries werd 6 juli in het centrum van Amsterdam neergeschoten toen hij naar de parkeergarage liep na een uitzending van RTL Boulevard. Hij overleed negen dagen later.

Het Marengoproces gaat om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Hoofdverdachte is Ridouan T. Hij is geen verdachte in de drie moordzaken rond de kroongetuige, maar er wordt wel naar hem gewezen als mogelijke opdrachtgever.

Lees ook:

De R in zijn naam had net zo goed voor Rechtvaardigheid kunnen staan

Waardering kreeg Peter R. de Vries ook in justitiële kringen, al was hij niet direct geliefd in het opsporingsapparaat

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden