Marengo-proces

Advocaten Marengo-proces vragen rechter in te grijpen: ‘Wij zijn in gevaar gebracht’

Advocaten Laura ter Steeg, Juriaan de Vries, Nico Meijering, Christian Flokstra en Benedicte Ficq (vlnr) verlaten de extra beveiligde rechtbank op Schiphol na afloop van een zitting in het grote liquidatieproces Marengo.  Beeld ANP
Advocaten Laura ter Steeg, Juriaan de Vries, Nico Meijering, Christian Flokstra en Benedicte Ficq (vlnr) verlaten de extra beveiligde rechtbank op Schiphol na afloop van een zitting in het grote liquidatieproces Marengo.Beeld ANP

Tijdens een nieuwe voorbereidende zitting in liquidatieproces Marengo, haalden meerdere advocaten weer flink uit naar justitie. Ze vroegen de rechtbank onderzoek te doen naar de handelswijze van het Openbaar Ministerie.

Isabel Baneke

Reageren mogen ze van de rechtbank pas op 3 september. Urenlang moesten de officieren van justitie donderdag luisteren naar wat de advocaten in strafproces Marengo over hen te zeggen hadden. Dat was niet mals. Sinds het Openbaar Ministerie enkele raadsmannen begin deze maand betichtte van het doorgeven van geheime dossierinformatie aan hoofdverdachte Ridouan T. en zijn handlangers, gaat het hard tegen hard in de extra beveiligde rechtbank Schiphol.

Opnieuw verzetten de advocaten zich tegen de aantijgingen. Ze vragen zich af of het recht op een eerlijk proces van hun cliënten is geschonden. De in totaal zeventien verdachten staan terecht omdat zij verdacht worden van een reeks moordplannen en liquidaties binnen een omvangrijke criminele -organisatie. “Onze integriteit is ten onrechte in twijfel getrokken en wij zijn in gevaar gebracht”, zo zei strafpleiter Christian Flokstra tijdens zijn pleidooi. “Dat is ongerechtvaardigd, onzorgvuldig en in strijd met de goede procesorde gebeurd.”

Ook leverden de advocaten felle kritiek op de handelswijze van justitie. Het OM had hen eerst moeten benaderen om opheldering te vragen over de vermoedens die zij had, vinden zij, hen daar niet in de rechtszaal mee moeten confronteren. Bovendien snappen ze niet waarom justitie twee strafadvocaten heeft laten schaduwen in Dubai, in de hoop zo de hoofdverdachte op het spoor te komen.

“Heeft het OM enig idee hoe dit soort handelen en daaruit volgende informatie kan vallen bij personen die wat anders in het leven staan dan de gemiddelde rechtschapen burger?”, vroeg Flokstra. “Hoe gemakkelijk men kan denken dat een advocaat behulpzaam is geweest bij justitie?” De raadslieden willen verschillende functionarissen verhoren over de gang van zaken en vroegen de rechtbank het optreden van het OM te onderzoeken, te beoordelen en eventueel te bestraffen.

Lees ook:

‘Het Marengo-proces gaat over liquidaties, maar ook over de verdediging van de rechtsstaat’

De emoties liepen hoog op tijdens de laatste reeks zittingen van het Marengo-proces, dat vandaag wordt hervat. In de liquidatiezaak staan het OM en de advocaten van de verdachten lijnrecht tegenover elkaar.

Waar gaat het Marengo-onderzoek over?

Nabil B. is de kroongetuige in het Marengo-onderzoek. Waar draait dit onderzoek ook alweer om? Een tijdlijn.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden