Advocaten kroongetuige Nabil B. leggen verdediging neer

 Advocaten Peter Schouten (links)  en Onno de Jong  eerder deze maand in Den Haag. Beeld ANP
Advocaten Peter Schouten (links) en Onno de Jong eerder deze maand in Den Haag.Beeld ANP

De advocaten van kroongetuige Nabil B. staan hem niet langer bij.

Redactie Trouw

Nabil B., de kroongetuige in de strafzaak tegen de vermeende topcrimineel Ridouan T., moet het opnieuw stellen zonder juridische bijstand. Zijn advocaten Peter Schouten en Onno de Jong hebben B.’s verdediging neergelegd, zo bleek dinsdag in de rechtbank in Amsterdam.

B. werd dinsdag verhoord in een zaak tegen Saïd R., eveneens een verdachte in de uitgebreide strafzaak die bekendstaat als het Marengo-proces. De kroongetuige zei dat hij een week geleden van zijn advocaten had gehoord “dat ze hem niet langer bijstaan”. B. liet weten dat hij achter gesloten deuren een toelichting wilde geven, in verband met de veiligheid. De rechtbank ging daar na kort beraad mee akkoord en kwam daarna niet met nadere uitleg.

Geen toelichting

Advocaat Onno de Jong liet telefonisch aan persbureau ANP weten dat hij niks over de situatie kan zeggen in verband met zijn beroepsgeheim. Zijn collega Peter Schouten bevestigde dat hij en De Jong niet langer B.'s verdediging voeren, maar gaf ook geen nadere toelichting.

Eerder deze maand traden Schouten en De Jong nog naar buiten met scherpe kritiek op het Openbaar Ministerie (OM). Door fouten van het OM, zo bleek uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, werd de veiligheid van drie mensen op het spel gezet. De broer van kroongetuige B., zijn advocaat Derk Wiersum en Peter R. de Vries, vertrouwenspersoon van B., werden allen vermoord. De Vries werkte samen met Schouten en De Jong. Volgens de advocaten zou De Vries nog hebben geleefd als het OM adequaat had gehandeld.

Het verhoord van de kroongetuige ging dinsdag alsnog door, zonder juridische bijstand. Of B. een nieuwe advocaat gaat nemen, is nog niet duidelijk. Hij zei in de rechtbank dat hij dat nog niet weet.

Lees ook:

Advocaten kroongetuige Nabil B: Peter R. de Vries had nog kunnen leven

Justitie moet snel beter worden in het beveiligen van bedreigde personen, anders vallen er meer doden. Dat stellen de advocaten van kroongetuige Nabil B.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden