Marengo-proces

Advocaten kroongetuige Marengo-proces wraken rechtbank

null Beeld Hollandse Hoogte / Nico Garstman
Beeld Hollandse Hoogte / Nico Garstman

Het liquidatieproces Marengo is vrijdag tot stilstand gekomen nadat de advocaten van kroongetuige Nabil. B. de rechtbank hadden gewraakt.

De vraag was of Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces, bleef zwijgen. Ja, hij bleef zwijgen. Sterker: hij en zijn advocaten wraakten de rechtbank. De rechters zouden partijdig zijn en Nabil B. anders behandelen dan de andere verdachten.

Maar B. is toch een kroongetuige, en geen verdachte? Hij is het allebei. Tot nu toe kwam hij in de rechtszaal als kroongetuige. Vrijdag verscheen hij in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp als verdachte, en die moeten, anders dan kroongetuigen, wel verplicht aanwezig zijn op de zitting.

De rechters behandelden de zogeheten vergismoord, de liquidatie die zoveel in werking zette. Een onschuldige inwoner van Utrecht werd in 2017 doodgeschoten. Zijn buurman was het werkelijke doelwit. Nabil B. was volgens het OM betrokken bij de voorbereiding op deze moord. Hij kende het onschuldige slachtoffer en zocht contact met de familie. Daardoor belandde hij uiteindelijk in de rol van kroongetuige.

Ontevreden over bescherming

Gelukkig met die rol is B. niet. Hij is ontevreden over de bescherming die zijn gezin krijgt en vreest dat zij eenzelfde lot wacht als zijn broer en zijn advocaat die beiden zijn vermoord. Daarom heeft B. besloten voorlopig niet mee te werken als kroongetuige.

Daar komt nu nog eens de wraking bovenop. De advocaten hadden de rechtbank gevraagd de medische situatie van B. achter gesloten deuren te bespreken, maar de rechtbank wees dat verzoek af. Door die medische situatie kan B. momenteel niet verklaren, maakten zijn advocaten duidelijk. Zij hadden dat in beslotenheid willen toelichten, omdat een en ander zeer ‘privacygevoelig’ zou zijn. Volgens de rechtbank was het op dit moment in de omvangrijke strafzaak – die nog tot zeker volgend jaar loopt – niet nodig om de toestand van B. te bespreken.

‘Meten met twee maten’

De advocaten van B. vinden dat de rechtbank met twee maten meet en hun cliënt anders behandelt dan andere verdachten in het proces. Ze verwezen naar een eerdere zitting, waarin Ridouan T., hoofdverdachte in het Marengo-proces, en zijn advocaat wel in alle beslotenheid hun verhaal konden doen. Volgens de rechters was er toen sprake van een andere situatie, tot onbegrip van de advocaten van B.

Door de wraking lag het omvangrijke liquidatieproces vrijdagmiddag plots stil. De behandeling van twee andere deeldossiers werd uitgesteld en een wrakingskamer kwam bijeen om het verzoek te beoordelen. Na een zitting van een kwartier waarin iedereen zijn zegje kon doen kondigde de wrakingskamer aan uiterlijk volgende week met een besluit te komen.

Als het verzoek wordt afgewezen, kan de strafzaak verder gaan. De eerstvolgende zittingsdag is op 21 juni. Hoofdverdachte T. is daarbij aanwezig.

Lees ook:

Wie is wie in het Marengo-proces?

Het is een complex strafproces van gigantische proporties: het Marengo-proces. Justitie vervolgt 17 verdachten, allen vermoedelijk onderdeel van de groep rond topcrimineel Ridouan T. Maar wie is wie precies?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden