Racisme

Advocaat: ‘Ontsla Rotterdamse agenten na racistische opmerkingen’

Advocaat Richard Korver. Beeld ANP
Advocaat Richard Korver.Beeld ANP

De vijf Rotterdamse agenten die racistische appjes stuurden over de vermoorde Hümeyra (16) moeten worden ontslagen. Dat eist Richard Korver, de advocaat van de nabestaanden. Ook antiracisme-organisatie Controle Alt Delete vraagt om ontslag.

Redactie Trouw

“De familie neemt het de politie zeer kwalijk dat zij dit niet, zodra zij het wist, transparant met hen heeft gecommuniceerd”, zegt Korver, die in de arm is genomen door de familie om stappen te ondernemen.

Hümeyra werd in december 2018 door haar 32-jarige ex-vriend Bekir E. doodgeschoten in de fietsenstalling van het Rotterdam Designcollege. In een appgroep zouden agenten van het politiebureau Marconiplein over deze moord hebben geappt. “Weer een Turk minder”, was volgens NRC een van de berichten.

Berisping

Vijf agenten kregen vorige maand een schriftelijke berisping vanwege racisme in de appgroep. Dat is de lichtst mogelijke straf die de politie medewerkers kan geven.

“De familie verlangt van de politie concrete maatregelen. De thans genomen maatregelen volstaan niet”, aldus advocaat Korver.

Ook Jair Schalkwijk van Controle Alt Delete, een organisatie die zich keert tegen politiegeweld en etnisch profileren, vindt de straf die de agenten hebben gekregen ‘veel te laag’. Volgens hem geven de appjes inzicht in de vraag hoe de agenten in kwestie denken over de multiculturele samenleving. “Dan ben je niet geschikt om in de meest multiculturele stad van Nederland te werken. Je bent dan überhaupt niet geschikt om met mensen te werken.”

Lees ook:

Rotterdamse agenten niet vervolgd voor WhatsAppberichten

Vijf agenten uit Rotterdam worden niet vervolgd voor vermeend racistische berichten die ze aan elkaar hadden gestuurd op WhatsApp.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden