Tramaanslag

Advocaat Gökmen T. pleit tegen levenslange celstraf

Het gerechtsgebouw in Utrecht.Beeld ANP

De advocaat van Gökmen T. komt in verzet tegen de eis van levenslange gevangenisstraf van het Openbaar Ministerie. 

Volgens advocaat André Seebregts moet er rekening worden gehouden met de verminderde toerekeningsvatbaarheid van zijn cliënt. Een lange celstraf plus tbs met dwangverpleging is meer op zijn plaats, aldus Seebregts. 

De advocaat zit in een ingewikkelde positie. T. weigert met hem te praten. De verdachte in het proces rond de tramaanslag vorig jaar in Utrecht, wil helemaal geen advocaat. De rechtbank heeft hem er toch een toegewezen, omdat bij T. een gebrekkig geestelijk vermogen is geconstateerd. Hij is onder meer zwakbegaafd, narcistisch en doet aan zelfoverschatting.

Dus moet Seebregts een cliënt verdedigen zonder dat hij weet wat de man zelf wil. Een cliënt ook nog die door op de eerste procesdag richting zijn advocaat te spugen, toen die voor zijn belangen opkwam, luid en duidelijk leek te maken niet op die bijval te zitten wachten.

Het brengt Seebregts in een ongemakkelijke positie. Dat ongemak beschreef hij vrijdagochtend toen hij reageerde op de strafeis van het OM. “Ik wil verantwoording afleggen, al is het maar richting  mijn cliënt”, aldus de advocaat, terwijl hij naar het scherm kijkt waarop T. te zien is vanuit een andere zaal. T. zit onderuit gezakt in zijn stoel, zijn hoofd opzij. “Mijn cliënt die nu misschien slaapt, maar dat terzijde.”

Zwakbegaafd

Toch stond de advocaat voor de vraag waarvoor te pleiten. Seebregts is er naar eigen zeggen van uitgegaan dat geen enkele verdachte belang heeft bij een levenslange celstraf. Ook T. niet, die in de gevangenis tijdens afgeluisterde gesprekken met zijn familie heeft aangegeven het prima te vinden levenslang te krijgen. Het is binnen beter dan buiten met al die smerigheid, zei T. “Dat kan duiden op berusting, niet per se op een wens”, aldus Seebregts. “Bovendien kan deze verdachte niet in staat worden geacht een weloverwogen oordeel te hebben. Juist daarom heeft de rechtbank mij opgedragen hem te verdedigen.”

In het rapport van het Pieter Baan Centrum (PBC), waar T. is onderzocht, vond Seebregts nog een reden om de rechter te vragen hem een tijdelijke celstraf plus tbs op te leggen. De man is volgens gedragsdeskundigen verminderd toerekeningsvatbaar. Dat sluit het opleggen van een levenslange celstraf niet uit, zegt Seebregts, maar het ‘wringt wel’. “Zijn intelligentie ligt op de grens van verstandelijke beperking en zwakbegaafdheid, zegt het PBC. Dat is erg zwak. Dat lage IQ heeft bijgedragen aan de beslissing deze feiten te plegen. Dat moet worden meegenomen in de strafmaat.”

‘Schokkend gedrag’

T. werd vrijdagochtend, direct bij de start van de vierde procesdag, opnieuw uit de zittingszaal verwijderd. Nadat de rechter hem welkom had geheten en hem op zijn rechten had gewezen, stuurde T. een rochel in de richting van de rechters. “Net mis”, constateerde de voorzitter, waarna agenten de verdachte de zaal uit brachten. Volgens Seebregts vertoont zijn cliënt de hele week al ‘schokkend gedrag’. “Velen van ons worden er een klein beetje stil van, ik in ieder geval wel.”

Met een eis van levenslang tegen Gökmen T. houdt justitie te weinig rekening met zijn verminderde toerekeningsvatbaarheid. Een lange celstraf plus tbs met dwangverpleging is meer op z’n plaats, zei André Seebregts, advocaat van de verdachte van de tramaanslag, vrijdagochtend in de rechtbank Utrecht.

De rechtbank doet op 20 maart uitspraak.

Lees ook: 

Levenslang geëist tegen sneltramschutter Gökmen T.

Het OM beschouwt hem als een uiterst gevaarlijk persoon bij wie het risico groot is dat hij zodra hij op vrije voeten komt zijn daden zou herhalen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden