Personeelstekort

Advies: Zet studenten in tegen personeelstekort ziekenhuizen

Verpleegkundigen aan het werk op een corona-afdeling van met Maastricht UMC+ . Beeld Roger Dohmen
Verpleegkundigen aan het werk op een corona-afdeling van met Maastricht UMC+ .Beeld Roger Dohmen

Door snel meer studenten aan het werk te zetten in de zorg, zou het kabinet het personeelstekort bij een volgende coronagolf kunnen verminderen.

Marten van de Wier

Zet vanaf deze zomer extra studenten verpleegkunde in op de werkvloer. Op die manier kunnen de ziekenhuizen en andere zorginstellingen hun capaciteit uitbreiden voor een eventuele nieuwe coronagolf komende winter.

Dat is één van de adviezen die een werkgroep van zorgexperts deze week uitbracht aan het kabinet. De werkgroep boog zich over het tekort aan zorgpersoneel dat pijnlijk zichtbaar werd tijdens de coronapandemie.

Veel meer studenten moeten in het derde en vierde jaar duaal worden opgeleid, waarbij ze werk en studie combineren, vindt de werkgroep. Op dit moment volgt maar zo’n 10 procent van de studenten hbo-verpleegkunde en ongeveer één derde van de studenten mbo-verpleegkunde een duale opleiding.

Ziekenhuizen hebben te weinig begeleiders

Of het lukt dat aantal uit te breiden, is de vraag. Studenten willen wel: zij ontvangen dan tijdens hun studie al een salaris. Maar de zorginstellingen kost het juist geld. Bovendien hebben zij nu al onvoldoende begeleiders. “De afgelopen jaren is het aantal duale plekken daardoor juist afgeschaald”, zegt Sanne Cordfunke-Krebbekx, docent-onderzoeker verpleegkunde bij Hogeschool Inholland.

“Begeleiding is altijd het knelpunt, maar als we ons daarbij neerleggen gebeurt er niets”, zegt Ron Bormans, bestuursvoorzitter van Hogeschool Rotterdam en een van de leden van de werkgroep. Hij wil dat de verpleegkunde-opleidingen de zorginstellingen meer werk uit handen nemen. “Zorginstellingen hoeven alleen de werk-kant te begeleiden, zoals ze dat bij iedere werknemer doen. Wij nemen een steeds groter stuk van het leer-deel over. Onze medewerkers gaan nu al naar het ziekenhuis om studenten daar te begeleiden.”

Leren via simulaties maakt de begeleiding voor ziekenhuizen makkelijker

Ook innovatief praktijkonderwijs kan de ziekenhuizen ontlasten, denkt de werkgroep. Zo kunnen studenten meer handelingen eerst leren via digitale simulaties, waardoor ze beter zijn voorbereid en op de werkvloer minder begeleiding nodig hebben.

De werkgroep wil beginnen in drie testregio’s, waar steeds een mbo- en een hbo-instelling samenwerken met de ziekenhuizen. Bormans wil graag dat zijn Hogeschool Rotterdam onderdeel wordt van de proef.

‘Zolang je in opleiding bent hoor je boventallig te blijven’

Maar mag je studenten wel inzetten om een personeelstekort op te lossen? Onderzoeker Cordfunke-Krebbekx vindt dat problematisch. “We hebben de afgelopen tijd al gezien dat men over de grenzen gaat van wat er van studenten mag worden verwacht. Zolang je in opleiding bent hoor je boventallig te blijven. Ook als duaal student”, stelt zij.

Ook de werkgroep vindt dat studenten ‘niet volwaardig kunnen worden ingeroosterd’. Ondanks dat kunnen ze ‘een nuttige bijdrage’ leveren aan de krapte op de arbeidsmarkt. Dat geldt ook voor studenten geneeskunde. Vaak hebben zij een wachttijd voor ze aan hun coschappen (artsenstage) kunnen beginnen. In het Amsterdam UMC helpt een groep van ongeveer zeventig van hen de verpleegkundigen als ondersteuner. Die proef, die in coronatijd begon, moet worden uitgebreid naar andere steden.

Wie al in de zorg werkt, bijvoorbeeld als operatiekamer-assistent of anesthesiemedewerker, moet snel aanvullende diploma’s kunnen halen om verpleegkundige te worden.

De werkgroep vindt dat werkgevers en het kabinet meer moeite moeten doen om bestaand personeel voor de zorg te behouden, met meer inspraak, betere arbeidsomstandigheden en carrièrekansen en minder administratieve lasten.

Het kabinet probeert voor de zomer te reageren op de plannen.

Lees ook:

De zorg schreeuwt om personeel, maar het potentieel van statushouders wordt niet benut

Nederland heeft een schreeuwend tekort in de zorg en vergeet het potentieel van asielmigranten, stelde eerder de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken. De overheid moet het roer omgooien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden