ReportageProtest

Activisten Greenpeace voeren actie op tijdelijk pand Tweede Kamer

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

In hun lichtgroene jassen en met witte helmen op hun hoofd vragen actievoerders van Greenpeace dinsdag de politiek om de stikstofcrisis aan te pakken.

Met z’n vieren dragen ze een ladder en rennen in het donker rond het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Andere groepjes actievoerders van Greenpeace komen met hun ladders van de andere kant en hollen ook naar de ingang van het voormalige ministerie van buitenlandse zaken.

Vijftien actievoerders van Greenpeace slagen erin om op dinsdagochtend iets na zessen op het platte dak van de eerste etage te klimmen. Ze rollen grote gele doeken uit waarmee ze de politiek aansporen om maatregelen te nemen tegen de uitstoot van stikstof en te stoppen met ‘blabla’.

Agenten wachten op een signaal

Op het plein voor de ingang van de Tweede Kamer staan nog eens vijftien actievoerders in hun lichtgroene Greenpeace-jassen en met witte helmen. Ook zij houden een spandoek omhoog. Ze werden tegengehouden door toegesnelde politieagenten en haalden de klim naar boven niet. Op de grond liggen nog hun ladders. Agenten slepen die weg en gaan in een rij voor de ingang van het gebouw staan.

Dan begint de verstilling, het wachten, misschien wel op ingrijpen door de politie. Het schemert, de dag begint om half zeven. Agenten, een half uurtje eerder nog nerveus, staan nu rustig te kijken en te wachten op misschien wel een signaal dat er een einde gemaakt moet worden aan het protest. Auto’s van politie en marechaussee komen aanrijden en vertrekken ook weer. Het signaal komt rond het middaguur. Via een groot geopend venster van het gebouw betreden agenten het platte dak en nemen de activisten een voor een mee naar binnen.

‘Het is aan Rutte en Kaag’

De natuur en het klimaat kunnen niet wachten, meent Greenpeace. “Iedereen heeft behoefte aan duidelijkheid: boeren, burgers, bouwers en de natuur-en milieuorganisaties”, licht Greenpeace-directeur Andy Palmen het protest toe. “Het is aan de politiek, en dan met name aan Rutte en Kaag en aan de Tweede Kamer, om het onrechtmatige handelen van de Staat te stoppen. Er zijn stapels scenario’s en ideeën, maar er worden geen stappen gezet.”

Door op het gebouw van de Kamer te klimmen, willen de actievoerders laten zien dat ze ‘er bovenop zitten’. De tijdelijke behuizing van de Kamer heeft als bijnaam ‘de Apenrots’ of ook wel ‘Aponrots’, naar de architect Dick Apon. Sinds begin deze maand vergadert de Kamer er omdat de gebouwen aan het Binnenhof de komende vijf jaar drastisch worden gerenoveerd.

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

In mei kondigde Greenpeace een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Staat. Wat Greenpeace betreft, doet het kabinet te weinig tegen de stikstof- en klimaatcrisis. “Het gaat slecht met de natuur in Europa. In Nederland is de situatie dramatisch”, zegt directeur Palmen. Wat het demissionaire kabinet tot nu toe laat zien, stelt niks voor. Onder meer het Wereldnatuurfonds, Milieudefensie en de Mobilisation for the Environment (MOB) steunen het voornemen om een rechtszaak te beginnen.

Greenpeace wilde in mei binnen twee maanden een plan op tafel. De organisatie constateert nu dat dit er niet is gekomen, niet van het kabinet en niet van de zijde van de Kamer. Er was wel een gesprek met de ambtelijke top van het ministerie van landbouw. Toch is een dagvaarding nog niet de deur uit. Greenpeace wacht Prinsjesdag (21 september) nog af en het Kamerdebat vlak daarna over het beleid voor 2022. Palmen: “Deze spandoeken zijn een laatste redmiddel; politiek pak je kans”.

null Beeld Joris van Gennip
Beeld Joris van Gennip

Lees ook:

Greenpeace dreigt met rechtszaak over stikstof: ‘De natuur gaat eraan en ons geduld is op’

Greenpeace hoopt met juridische stappen druk te zetten op onderhandelingen over stikstof bij de formatie van een nieuw kabinet.

Waar staat Nederland, twee jaar na de stikstof-uitspraak? ‘Voor de natuur is er weinig veranderd’

Al twee jaar debatteert Nederland over stikstof. Tijdens de formatie moeten fundamentele oplossingen op tafel komen. Waarom is de crisis nog niet opgelost - en hoe moet het verder?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden