Klimaatdemonstratie

Actievoerders Extinction Rebellion opgepakt in Den Haag, politie beëindigt actie

Aanhangers van de actiegroep Extinction Rebellion worden aangehouden bij de ingang van het Binnenhof. Beeld ANP
Aanhangers van de actiegroep Extinction Rebellion worden aangehouden bij de ingang van het Binnenhof.Beeld ANP

De politie in Den Haag heeft na ruim vijf uur een actie van Extinction Rebellion bij het Binnenhof beëindigd. Alle ongeveer tachtig actievoerders zijn een voor een naar bussen geduwd of gedragen, waarna ze naar het hoofdbureau zijn gebracht.

Redactie Trouw

De betrokkenen zijn aangehouden wegens het deelnemen aan een niet toegestane demonstratie. Tegen allen wordt proces-verbaal opgemaakt en het Openbaar Ministerie besluit daarna over mogelijke vervolgstappen, aldus de politie.

De betogers hadden urenlang de Korte Vijverberg op de hoek van het Binnenhof bezet gehouden. Zeven van hen werden door de politie resoluut tegen de grond gedrukt toen zij aan het begin van de actie rond 11.00 uur probeerden het complex op te gaan, met grote palen bij zich. Ze werden geïsoleerd en als eersten afgevoerd. De andere tientallen actievoerders bleven verderop op de grond zitten en weigerden te vertrekken.

Actievoerders in Den Haag. Beeld ANP
Actievoerders in Den Haag.Beeld ANP

Nadat de burgemeester de demonstratie had verboden, kregen de demonstranten de keuze weg te gaan of te worden aangehouden. De actievoerders is zeven keer verteld dat ze moesten vertrekken, “ook in verschillende talen, mochten er mensen bij zijn die geen Nederlands spreken”. Alle betogers bleven en werden omsingeld door de politie, die met tientallen agenten aanwezig was.

De sfeer was gemoedelijk. Er werd gedanst en gezongen. Enkele actievoerders lijmden zichzelf vast, om palen heen. Er werden leuzen geroepen en flashmobs gedaan op het nummer Toxic van Britney Spears. Ook was er een “voetbalwedstrijd” met als politici verklede rebellen, die hun “doelen” steeds missen.

De demonstratie vlak bij het Binnenhof in Den Haag. Beeld ANP
De demonstratie vlak bij het Binnenhof in Den Haag.Beeld ANP

Lenterebellie

Extinction Rebellion voert actie onder het motto ‘Geen gelul, nu naar nul’. De groep wil dat het nieuwe kabinet het verlies aan biodiversiteit stopt en de uitstoot van broeikasgassen terugbrengt tot “netto nul” in 2025. “Politici moeten afzien van de focus op politieke haalbaarheid en economische groei, en zich richten op het beleid dat noodzakelijk is om de planeet te behouden voor planten, dieren en mensen”, aldus de groep.

De actie maakte deel uit van de “lenterebellie” van Extinction Rebellion, waarmee de groep van eind februari tot in april door het hele land actievoert voor een beter klimaat, en vormt de aftrap van de “Aardeparade”. Die wordt in meerdere steden gehouden. De acties zijn coronaproof, de actievoerders dragen mondkapjes en houden 1,5 meter afstand.

Lees ook:

Hoe kunnen activisten in coronatijd effectief alarm slaan over klimaat en milieu?

De coronacrisis slokt veel aandacht op. Hoe kunnen actievoerders zorgen dat de klimaat- en biodiversiteitscrisis niet in de vergetelheid raakt?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden