Werkdruk

Acties in de jeugdbescherming lijken onvermijdelijk. ‘De absolute grens is bereikt’

Op het Malieveld demonstreerden eerder dit jaar jeugdzorgmedewerkers tegen voorgenomen bezuinigingen. Staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen zoekt nog een alternatief voor een bezuiniging van een half miljard euro.
 Beeld Phil Nijhuis
Op het Malieveld demonstreerden eerder dit jaar jeugdzorgmedewerkers tegen voorgenomen bezuinigingen. Staatssecretaris van VWS Maarten van Ooijen zoekt nog een alternatief voor een bezuiniging van een half miljard euro.Beeld Phil Nijhuis

Actie dreigt in de jeugdbescherming nu er geen schot zit in de onderhandelingen voor extra geld. Volgens FNV-bestuurder Maaike van der Aar staat de toekomst van de sector op het spel.

Jeroen den Blijker

De gesprekken met het ministerie van justitie en veiligheid zijn formeel nog niet afgelopen, minister Franc Weerwind van rechtsbescherming heeft nog tot vrijdag 17.00 uur om over de brug te komen. Maar Maaike van der Aar, bestuurder van FNV Jeugdzorg zou hogelijk verbaasd zijn als Weerwind alsnog 400 miljoen euro structureel toezegt voor de jeugdbescherming. Dat is nodig om de werkdruk te verminderen, want die loopt de spuigaten uit, vindt Van der Aar.

“We hebben vierhonderd jeugdbeschermers bevraagd. Hun caseload is veel zwaarder dan gewenst”, zegt Van der Aar. Uit een onderzoek van Significant Public eerder dit jaar bleek dat de begeleiding van acht tot negen kinderen en hun gezinnen voor één jeugdmedewerker verantwoord is. “Maar wij hoorden dat een caseload van 18,6 kinderen gemiddeld is.” Er waren zelfs uitschieters van 31 en 25 kinderen per fte.

U dreigt nu met acties, hoe gaan die eruitzien?

“Kijk, we roepen al zeven jaar ‘Grijp in! Grijp in!’ tegen het kabinet, nú is de absolute grens bereikt. Dit keer gaan we niet opnieuw op het Malieveld staan, dat heeft geen zin, maar je kunt denken aan werkonderbrekingen.”

Maar wie in de zorg werkt cijfert zichzelf vaak weg, omwille van de cliënt. Is dat in de jeugdbescherming nu anders?

“Dat klopt, we zien ook nu een worsteling tussen loyaliteit en werkdruk. Maar jeugdzorgmedewerkers kunnen zichzelf écht niet langer wijsmaken dat ze er nog wél kunnen zijn voor het kind. Dat voelt iedereen zo. Naleving van de beroepscode is onmogelijk en de vrees bestaat dat áls het misgaat, de jeugdmedewerker de sjaak is en via het individueel tuchtrecht aansprakelijk zal worden gesteld. Dan krijg ik ook nog de media over me heen, denkt een medewerker dan. Dat tuchtrecht moet dus ook van tafel.”

U eist 400 miljoen euro structureel, om extra personeel aan te trekken. Waar haalt u die mensen vandaan, want de jeugdzorg staat er slecht voor.

“Ja, er is al sprake van een enorme leegloop in de jeugdzorg. Uit arbeidsmarktonderzoek bleek eerder al dat er honderden mensen bij moeten komen, en dat 43 procent van de werknemers binnen vijf jaar wil vertrekken, vooral uit onvrede over de werkdruk en beloning. Ook het verzuim is groot, vooral door werkstress: ruim 7,5 procent voor de hele jeugdzorg, maar in de jeugdbescherming komt ook 12 procent voor. Als je écht een verantwoorde caseload wil, dan moeten er dus vijfduizend jeugdbeschermers bij.”

"Die mensen zijn er natuurlijk niet direct, die moeten worden geschoold, vaak op hbo-niveau. Maar het is het mooiste vak ter wereld om in opdracht van de rechter goede zorg te kunnen regelen voor kinderen die in hun ontwikkeling worden bedreigd. Dit is de laatste mogelijkheid om ervoor te zorgen dat er sowieso nog toekomst is voor de jeugdbescherming. En zo wordt dat ook nu gevoeld.”

De roep om arbeidskrachten was nog nooit zo groot als nu, dus de jeugdzorg moet veel uit de kast halen om personeel te vinden. Dan gaat het om meer dan salaris en werkdruk. Want, zegt Johan Ketelaars, secretaris van het Arbeidsmarktplatform Jeugdzorg: “Wie in de jeugdzorg werkt, neemt veel voor lief omdat het werk zo interessant is”. In navolging van het onderwijs is de sector dan ook gestart met Alle Kansen Benut!, een programma voor oud-jeugdzorgmedewerkers en zij-instromers. Doel van het programma is het behalen van een registratie bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd, die scholing en kwaliteit van jeugdbeschermers moet waarborgen. Het initiatief leidt ook direct tot minder werkdruk op de werkvloer, omdat de zij-instromers onder supervisie vaak al aan de slag gaan. Onduidelijk is hoe succesvol dit programma is, jeugdzorginstellingen zijn er zelf verantwoordelijk voor en niet iedere instelling is er even actief in.

Lees ook:

Alweer een noodkreet over de jeugdzorg, deze keer van de rechters

Kinderen lopen ernstige schade op door de wachtlijsten in de jeugdzorg, zeggen nu ook de Nederlandse rechters. In Den Haag vinden ze geen gehoor voor hun zorgen, daarom zoeken ze de media op.

Medewerkers van de jeugdzorg staken en protesteren. ‘We kunnen zo niet verder’

Jeugdzorgmedewerkers staken omdat het kabinet opnieuw bezuinigingen heeft aangekondigd. De werkdruk is hoog en er ontstaan lange wachtlijsten voor kwetsbare kinderen. ‘Een nieuwe bezuiniging zal de sector niet overleven.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden