Kort geding

Actiegroep tegen coronamaatregelen wraakt rechtbank in kort geding

Sympathisanten leggen bloemen bij de rechtbank voor het kort geding van Viruswaanzin tegen de coronamaatregelen van de overheid.  Beeld ANP
Sympathisanten leggen bloemen bij de rechtbank voor het kort geding van Viruswaanzin tegen de coronamaatregelen van de overheid.Beeld ANP

Viruswaanzin heeft de rechtbank in Den Haag gewraakt omdat die vooringenomen zou zijn.

ANP

De actiegroep had in een kort geding geëist dat de overheid stopt met beperkende coronamaatregelen, waaronder de regel dat mensen 1,5 meter afstand van elkaar moeten houden. De rechter zou het officiële dodental al op 12 juni als feit hebben aanvaard en dus de mening al hebben bepaald.

De wrakingskamer van de rechtbank moet zich nu buigen over het verzoek om de rechter van de zaak te halen. Die verving de voorzieningenrechter die het kort geding had moeten leiden om verkoudheidsklachten, waardoor hij in quarantaine moest gaan. Hij bleek geen corona te hebben. Viruswaanzin noemde de wisseling van de rechters een ongelukkige timing en sprak van een goed uitkomend "kuchje".

Enkele tientallen mensen hadden zich donderdag voor de rechtbank verzameld als steunbetuiging. Borden of spandoeken waren daarbij verboden, omdat het geen demonstratie mocht lijken. Binnen in de rechtszaal beklaagden de vertegenwoordigers van Viruswaanzin zich over de plexiglazen. "Ik voel me heel erg benauwd tussen deze schermen", zei voorman Jeroen Pols van Viruswaanzin. De voorzieningenrechter gaf geen toestemming voor het verwijderen van de schermen.

Viruswaanzin ging niet in op de regels die per 1 juli worden versoepeld of welke regels die nog overblijven in strijd zijn met de grondrechten. Dat noemde de landsadvocaat een gemis. "Ze gaan niet in op de specifieke maatregelen die onrechtmatig zouden zijn", zei de landsadvocaat, die de versoepelingen per 1 juli opsomde. Ze benadrukte dat er wel sprake is van een democratisch proces, iets wat Viruswaanzin betwist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden