Distributiecentrum

Actiegroep ‘AH Must Go’ lijmt deuren supermarkten dicht

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

In een anoniem bericht eist ‘AH Must Go’ de verantwoordelijkheid op voor het dichtlijmen van de deuren van supermarkten in Amsterdam.

Jelle Brandsma

Als protest tegen de bouw van een ‘betonnen distributiecentrum’ zijn in de nacht van donderdag op vrijdag de deuren van achttien filialen van Albert Heijn in Amsterdam dichtgelijmd. De politie liet het ANP weten dat zij in het duister tast over het motief. Ze gaan camerabeelden bestuderen. De deuren konden in de loop van vrijdagochtend weer worden geopend.

Volgens de politie hebben de daders geen verklaring achtergelaten, maar in een anoniem persbericht laat een club die zich ‘AH Must Go’ noemt, weten dat zijn ‘sympathisanten’ verantwoordelijk zijn. “Zij deden dit omdat Ahold van plan is een groot betonnen distributiecentrum te gaan bouwen in de kostbare Lutkemeerpolder. De laatste vruchtbare kleigrond van Amsterdam, waar biologische voedselproductie voor de stad plaatsvindt, gaat dan voorgoed verloren. Ook het omringende natuurgebied met zeldzame vogels zal ernstig verstoord worden.”

Dertig actievoerders gearresteerd

In augustus werd een deel van de Lutkemeerpolder, tussen Amsterdam en het dorp Zwanenburg, bezet door actievoerders. De politie ontruimde het bouwterrein van het distributiecentrum van Albert Heijn en arresteerde dertig actievoerders. Het platform ‘Behoud Lutkemeer’ organiseerde eerder al een petitie en had overleg met de gemeente over de bouwplannen van Albert Heijn in het natuurgebied.

Lees ook:

Klimaatactivisten betogen tegen bouwplannen in Amsterdamse polder

Tientallen klimaatactivisten zijn de Lutkemeerpolder ten westen van Amsterdam ingetrokken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden