Misbruik

Acht meldingen voor regeling seksueel misbruik Leger des Heils

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bij het Leger des Heils hebben acht mensen zich gemeld voor de compensatieregeling voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen de organisatie. De regeling, die sinds 1 maart dit jaar openstaat, biedt financiële compensatie en een nazorgtraject aan slachtoffers die in het verleden zijn misbruikt binnen het Leger des Heils.

Slachtoffers kunnen een vergoeding tot maximaal 50.000 euro ontvangen. De organisatie biedt daarbij geestelijke zorg en hulp bij externe psychologen aan. Met de handreiking wil het Leger des Heils “recht doen aan het leed dat slachtoffers is aangedaan en een mogelijkheid bieden voor herstel”.

Een van de acht mogelijke slachtoffers vond een klacht indienen genoeg en wil geen verdere compensatie. De andere zaken zijn in behandeling. “Ik hoop dat we mensen een beetje kunnen helpen”, zegt een woordvoerder. “Ik heb geen idee hoe hun pijn voelt, maar je weet dat het leed is en dat is erg.” De compensatieregeling staat de komende vier jaar open, zodat elk slachtoffer genoeg tijd heeft om na te denken over het maken van een melding.

De regeling is getroffen nadat zes slachtoffers van seksueel misbruik zich bij de christelijke organisatie hebben gemeld. Dat gebeurde na publicaties in Trouw twee jaar geleden over misbruik in de jaren tachtig door gezaghebbende personen bij het Leger des Heils.

Het Leger des Heils heeft een onafhankelijke commissie ingesteld die werkt onder de vlag van het Centraal Bureau Klachtenmanagement Zorg om de meldingen te onderzoeken. De regeling is voor zaken die verjaard zijn en niet meer voor de rechter kunnen komen.

Lees ook:

Als kind misbruikt in het Leger des Heils, dat is een geheim dat je niet kunt begraven

Richard Bos ontving een schadevergoeding voor het misbruik door een officier bij het Leger des Heils, maar bleef ontredderd achter. Tegen Trouw deed hij zijn verhaal.

Zo kwam het verhaal over het misbruik bij het Leger des Heils tot stand

Misbruikverhalen zijn glad ijs voor journalisten, omdat de feiten vaak moeilijk te achterhalen zijn. Zo ging Trouw-journalist Rianne Oosterom te werk bij de verhalen over het misbruik bij het Leger des Heils.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden