'Jihadistische strijd'

Acht mannen verdacht van voorbereiden moordaanslag op Wilders en Rutte

Rechtbanktekening van de eerste openbare zitting tegen mannen die worde verdacht van het voorbereiden van terroristische aanslagen.  Beeld ANP
Rechtbanktekening van de eerste openbare zitting tegen mannen die worde verdacht van het voorbereiden van terroristische aanslagen.Beeld ANP

Acht mannen worden verdacht van het voorbereiden van en het trainen voor terroristische aanslagen. De vraag is of de plannen concreet genoeg waren om van voorbereiding te kunnen spreken.

Kristel van Teeffelen

Ze spraken over het ontvoeren en onthoofden van PVV-voorman Geert Wilders, en dat live uitzenden via Facebook. Ook premier Mark Rutte zou ‘door de kop worden geschoten’. Acht mannen uit Eindhoven stonden donderdag voor de rechter vanwege het voorbereiden van en het trainen voor terroristische aanslagen.

Het ging om een voorbereidende zitting. Dat betekent dat de zaak nog niet inhoudelijk wordt behandeld. Volgens het Openbaar Ministerie is het onderzoek nog in volle gang.

Justitie kwam de mannen, tussen de 20 en 31 jaar, op het spoor na een tip van de AIVD. De groep zou sympathiseren met het gedachtegoed van IS, blijkt uit afgeluisterde gesprekken. Ze bekeken instructiefilmpjes van de terreurgroep over hoe je een bom maakt van huis-tuin-en-keukenmateriaal en over hoe je ongelovigen met een mes kunt vermoorden.

Ook zouden ze sinds eind 2019 regelmatig bij elkaar komen om fysiek te trainen in een zelfgemaakte fitnessruimte in een kelderbox. Zeker een van de mannen zou hebben gezegd dat dat was ter voorbereiding van de jihadistisch strijd. Afgelopen september werd de groep opgepakt.

Geen concrete plannen, mogelijk wel strafbaar

De mannen spraken wel over het vermoorden van Rutte en Wilders en over het kopen van een vuurwapen, maar uit het onderzoek blijkt tot nu toe niet dat er concrete plannen waren voor een moordaanslag. Uitgekristalliseerde ideeën voor een terroristische aanslag waren er volgens de officier van justitie ook nog niet. Er zijn geen wapens of explosieven gevonden.

Toch waren de mannen volgens het OM wel degelijk strafbaar bezig. Het zou gaan om het voorbereiden van een terroristisch misdrijf. De wetgever heeft ‘voorbereiden’ juist strafbaar gesteld om te voorkomen dat justitie pas kan ingrijpen als er (bijna) een aanslag wordt gepleegd, aldus de officier van justitie.

De advocaten van de verdachten kijken daar anders naar. “Mijn cliënten dienen zich te verweren in een strafzaak waarin het niet gaat om wat zij hebben gedaan, maar waar het gaat om wat er in de toekomst mogelijkerwijs had kunnen gebeuren”, aldus Bart Nooitgedagt, advocaat van de 31-jarige tweelingbroers die deel uitmaken van de groep van acht. “Het is risicostrafrecht.”

Ze gaan naar een ‘moskee van ongelovigen’

De broers sympathiseren bovendien niet met de doelen of daden van IS, zegt hij. “Ze trouwen voor de Nederlandse wet, ze stemmen, ze nemen deel aan het arbeidsverkeer en zijn actief betrokken bij een moskee, waarvan de lui van IS zouden zeggen dat het een moskee van ongelovigen is.”

Volgens advocaat Peter Plasman, die twee andere verdachten bijstaat, is de discussie in deze zaak niet of er filmpjes van IS zijn bekeken of dat er walgelijke dingen zijn gezegd. “De vraag is: mag dat? Vrijheid van meningsuiting is dat je de meest walgelijke dingen mag zeggen en denken, zolang je maar niet de grens van strafbaarheid overgaat.”

De familie van de verdachten is inmiddels een petitie gestart om de mannen vrij te krijgen. In die petitie, die tot nu toe ruim 1400 keer werd getekend, wordt gesproken over onterechte aantijgingen en over gerespecteerde jongeren die ‘al vele jaren betrokken en actief zijn binnen de moslimgemeenschap’.

Volgende week besluit de rechtbank over de verzoeken van de verdachten om het verdere onderzoek thuis af te wachten. Het OM verzet zich tegen die voorlopige vrijlating.

Lees ook:

Yousra L. kwam niet achter haar toetsenbord vandaan, toch is ze veroordeeld voor oorlogsmisdrijven

Al pleegde ze de feiten vanachter een toetsenbord, toch is Yousra L. veroordeeld voor terrorisme- en oorlogsmisdaden. De alleenstaande moeder uit Uithoorn kreeg met zes jaar cel en tbs een fiks hogere straf dan de eis van justitie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden