VideoboodschapAvondklokrellen

Aboutaleb tegen Rotterdamse relschoppers: ‘Voel je je goed met die tas gestolen spullen naast je bed?’

null Beeld Trouw/YouTube/GemeenteRotterdam
Beeld Trouw/YouTube/GemeenteRotterdam

“Voelt het goed wakker te worden met een tas vol gestolen spullen naast je bed?” Cynisch, met ingehouden maar nauwelijks verholen woede, vertolkt de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb vandaag het gevoel van de meeste Nederlanders: waarom wordt onze stad gesloopt?

Redactie Trouw

Burgemeester Aboutaleb richt zich in een opgenomen videoboodschap tot relschoppers die maandagavond onder meer winkels plunderden en vernielingen aanrichtten. Hij nam het filmpje op aan het begin van de middag, toen hij een bezoek bracht op de Beijerlandselaan. Daar werden maandagavond winkels geplunderd, vernielingen aangericht en agenten bekogeld met onder meer stenen en vuurwerk.

Bijna twaalf uur na de forse ongeregeldheden keek hij rond in de buurt, en sprak hij met mensen. Ook bedankt hij de Rotterdamse politieagenten voor hun inzet en probeert hij de ondernemers, die de glasscherven van ingeslagen ruiten opvegen, een hart onder riem te steken. “We laten jullie niet in de steek. We gaan jullie helpen.” Aboutaleb wees erop dat Rotterdam een solidaire stad is “waar we voor elkaar opkomen en niet een stad die we willen slopen”.

‘Eigen stad naar de vernieling’

De burgemeester richt zich in de video tot de relschoppers. “Geeft het een goed gevoel dat je je stad naar de vernieling hebt geholpen? Dat je de ondernemers van je eigen stad schade hebt berokkend? Geeft dat een tevreden gevoel? En wat heb je gedaan met de spullen die je gisteravond hebt gestolen?”, houdt hij ze voor. “Voelt het goed wakker te worden met een tas vol gestolen spullen naast je bed. Is dat de Rotterdamse identiteit? De stad waar jij trots op bent? De stad die jou groot heeft gemaakt?”

Schade aan tramhokjes op de Beijerlandselaan, de dag na de rellen.  Beeld ANP
Schade aan tramhokjes op de Beijerlandselaan, de dag na de rellen.Beeld ANP

De burgemeester richt zich in de videoboodschap ook tot de ouders van de relschoppers. “Heeft u gisteren uw zoon gemist? Heeft u zich afgevraagd waar hij was, heeft u gebeld: wanneer kom je thuis want het is negen uur geweest?”

Bij de ongeregeldheden in Rotterdam-Zuid zijn zeker zestig personen aangehouden. Zeker tien agenten raakten gewond, meldde politiechef Fred Westerbeke.

Lees ook:
Wat kunnen burgemeesters doen om rellen de kop in te drukken?

Termen als ‘noodverordening’ en ‘veiligheidsrisicogebied’ vlogen ons de afgelopen dagen om de oren. Wat kan een gemeente doen om rellen de kop in te drukken, en welke middelen zijn het efficiëntst? Noodwetspecialist Adriaan Wierenga legt uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden