Ongewenst zwanger

Abortuspil mag ondanks de coronacrisis niet via de post gestuurd, oordeelt de rechter

De abortuspil. Beeld ANP
De abortuspil.Beeld ANP

Vrouwen die tijdens de coronacrisis ongewenst zwanger worden, kunnen de abortuspil niet buiten de kliniek om bestellen, oordeelde de rechter vrijdag. Bureau Clara Wichmann en Women on Waves hadden daar in een kort geding voor gepleit.

Robin Goudsmit

Rebecca Gomperts van Women on Waves is ‘erg aangedaan’ na het vonnis, zegt ze. “Onbegrijpelijk dat de rechter niets wil doen om het lot van ongewenst zwangere vrouwen in de coronacrisis te verlichten.”

Haar organisatie stelt samen met proefprocessenfonds Bureau Clara Wichmann dat de coronacrisis de toegang tot abortus belemmert. Vooral voor vrouwen in onveilige thuissituaties zou de situatie zorgwekkend zijn, stellen de partijen. Zij zouden door de coronamaatregelen niet meer zonder medeweten van hun partner het huis kunnen verlaten, omdat de meeste mensen nu thuis werken. Daarom zou de abortuspil nu ook te bestellen moeten zijn.

Een beperking van de keuzemogelijkheid van vrouwen

De abortuspil is momenteel alleen verkrijgbaar in een speciale abortuskliniek. Gomperts zegt dat Women on Waves inmiddels in contact is met vijf vrouwen die door de uitbraak van het coronavirus niet in staat zijn om naar zo’n kliniek te gaan. “Een belemmering van zorg waar vrouwen recht op hebben.”

Volgens advocaat Lisa-Marie Komp beïnvloedt de beperkte beschikbaarheid van de abortuspil de keuzemogelijkheden van vrouwen. “De pil kan tot negen weken zwangerschap gebruikt worden. Als dat geen optie is, blijft daarna alleen een medische ingreep zoals een zuigcurretage of operatie over.”

De rechter deed vrijdag alleen uitspraak, de argumentatie van het vonnis volgt nog. Volgens advocaat Komp gaan Bureau Clara Wichmann en Women on Waves zich nog op verdere juridische stappen beraden.

Lees ook:

Hoe SGP en GroenLinks elkaar uitdagen over abortus en vrouwenrechten

Ze staan lijnrecht tegenover elkaar in politieke opvattingen, maar kunnen het goed met elkaar vinden. ‘Wij dagen elkaar graag uit’, zeggen Kamerleden Kees van der Staaij (SGP) en Corinne Ellemeet (GroenLinks), die een poging wagen elkaars standpunten los te wrikken over abortus.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden