Migratie

Aantal statushouders dat verhuist uit azc's blijft achter

Het aanmeldcentrum Ter Apel . Beeld Kees van de Veen
Het aanmeldcentrum Ter Apel .Beeld Kees van de Veen

Het aantal statushouders dat versneld vanuit een asielzoekerscentrum (azc) naar een eigen woning verhuist, loopt ver achter op de aantallen waar het kabinet afspraken over heeft gemaakt. Dat blijkt uit cijfers van het Coa.

Robin Goudsmit

Er verhuizen veel minder statushouders uit azc's naar een woning dan het kabinet met de provincies en gemeenten heeft afgesproken. Sinds 1 juli zijn er slechts 3040 statushouders uit een azc naar een woning doorgestroomd, terwijl dat er medio augustus al 7500 moeten zijn. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa), die het ANP heeft opgevraagd.

Het achterblijven van het aantal statushouders dat azc's verlaat betekent dat er haast gemaakt moet worden om doelstellingen te halen. De cijfers lopen tot en met 8 augustus.

Het kabinet heeft de afspraken afgelopen juni gemaakt met de veiligheidsregio's en de in de Landelijke Regietafel Migratie & Integratie vertegenwoordigde partijen. Daartoe behoren onder andere het Coa en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Flexwoningen

De afspraken waren nodig om de doorstroom van asielzoekers te bevorderen en het aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Bijna 16.000 statushouders verblijven nu nog in azc's omdat er geen woning voor ze is.

Bijna 7500 van hen moesten binnen zes weken verhuizen, vond het kabinet. Zij zouden kunnen wonen in zogenaamde 'flexwoningen’ zoals omgebouwde kantoorpanden en verpleeghuizen, zo lichtten staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) en minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) eind juni toe.

Het kabinet maakte 100 miljoen euro vrij om de bouw van deze flexwoningen te verhogen van 5000 naar 7500. Een derde van de nieuwe flexwoningen zou gaan naar statushouders of Oekraïense vluchtelingen. Ook andere groepen zoals net gescheiden mensen of daklozen zouden in aanmerking komen voor deze snelle woonoplossing. Er zijn inmiddels 3100 nieuwe flexwoningen gebouwd, zegt een woordvoerder.

Lees ook:

Rijk gaat bij ‘weigergemeenten’ bestemming aanpassen voor azc

Als een gemeente blijft weigeren de bestemming aan te passen van een gebouw dat als asielzoekerscentrum (azc) kan fungeren, gaat het kabinet dat doen.

Asielzoeker krijgt in de toekomst wellicht eerder ‘voordeel van de twijfel’

Asielzoekers krijgen in de toekomst wellicht vaker het voordeel van de twijfel. Dat zegt Rhodia Maas, de nieuwe directeur-generaal van de IND dinsdag in een interview met Trouw.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden