UpdateCorona in Nederland

Aantal Nederlandse virusgevallen loopt op tot tien, 45 Nederlanders in quarantaine in Abu Dhabi

null Beeld Brechtje Rood
Beeld Brechtje Rood

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem gaat op slot. Dat heeft minister Bruno Bruins van volksgezondheid laten weten tijdens een zondag ingelaste persconferentie bij het RIVM. Er zijn nu in totaal tien patiënten, lees het laatste nieuws hier.

Redactie

Afgelopen week werd een ernstig zieke vrouw van middelbare leeftijd opgenomen op de intensive care van het Beatrixziekenhuis. Ze was niet in risicogebied geweest of in aanraking gekomen met een besmette patiënt, en daarom werd zij niet direct getest op corona.

Ze werd na enige tijd verplaatst naar het Erasmus Medisch Centrum, waar bleek dat zij toch het nieuwe coronavirus heeft. Ze ligt nu afgezonderd in dat ziekenhuis. Om te onderzoeken wat precies de consequenties van het verblijf van de besmette vrouw zijn voor het Beatrixziekenhuis, waar zij in een aparte kamer verbleef, geldt er voorlopig een opname- en bezoekersstop.

Anja Blonk, directeur van het Beatrixziekenhuis: “Het besmettingsrisico is groot. Wij willen niet dat patiënten, bezoekers, medewerkers en de inwoners van deze regio onnodig gevaar lopen.” Daarom gaan alle afspraken voor controles en operaties de komende tijd niet door. Het personeel wordt gecontroleerd op klachten.

Tien patiënten

Er zijn nu in totaal tien corona-patiënten, aldus de minister. Dit weekend liep het aantal al op naar zeven. Zowel in Loon op Zand, als in Diemen bleken twee familieleden van de eerder besmette personen, ook ziek. Daarnaast bleek een 23-jarige vrouw uit Delft, die net terug was van vakantie in Italië, besmet.

Er komen nu drie patiënten bij: de vrouw uit Gorinchem, een vrouw uit Tilburg, en een man van middelbare leeftijd uit Coevorden. De gemene deler van de laatste twee is dat zij beide carnaval vierden in Tilburg. “Maar we weten niet zeker of de infectie daar is opgetreden”, zegt Jaap van Dissel van het RIVM tijdens de persconferentie.

“Een uitbraak zou ik het zeker willen noemen”, zegt hij over de toename aan besmettingen. Maar, nuanceert hij, zo noem je dat meestal als er een nieuw virus een land binnentreedt.

Vrouw uit Delft

De vrouw uit Delft ontwikkelde klachten de dag voordat zij op 24 februari terugkwam van vakantie in het Noord-Italiaanse Lombardije, de streek die een belangrijke besmettingshaard van het virus lijkt te zijn. Ze heeft de afgelopen tijd met een tiental mensen contact gehad. Die mensen worden door GGD Haaglanden benaderd, aldus een woordvoerder. De vrouw heeft geen directe link met de eerste besmettingsgevallen, in Amsterdam en in Loon op Zand.

Zaterdag werd duidelijk dat bij familieleden van de eerste twee besmettingsgevallen het virus ook is vastgesteld. De vrouw en dochter van een besmette man Loon op Zand zijn positief getest op het nieuwe coronavirus. Hetzelfde geldt voor de partner en het jongste kind van een vrouw uit Amsterdam. Ook in deze gevallen is er volgens het RIVM geen link.

In quarantaine in Abu Dhabi

In Abu Dhabi verblijven op dit moment zo’n 45 Nederlanders in quarantaine, in drie hotels. Een aantal van hen is getest op het nieuwe coronavirus, van een aantal is nog onbekend of dit is gebeurd. Alle uitslagen zijn voor zover bekend tot nog toe negatief, zegt een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken.

De ambassade heeft met een aantal van de 45 Nederlanders contact, met een aantal anderen wordt geprobeerd contact te leggen. Hoelang de quarantaine gaat duren, is onbekend.

Bij twee Italiaanse stafleden van een wielerploeg die deelnam aan de Ronde van de Emiraten werd eerder het virus vastgesteld. Naar aanleiding daarvan gingen verschillende hotels op slot. Donderdagavond werden de laatste twee etappes van de wielerronde al geschrapt, vanwege de vaststelling van het virus bij de twee stafleden.

Alle renners die deelnamen aan de wielerronde mochten hun hotel niet verlaten en werden getest, waaronder de renners van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma. Bij de testen zijn geen besmettingen bij renners ontdekt. Zeven Nederlandse renners zaten vast in het rennershotel, Wout Poels (Bahrain-Merida), Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ), Wilco Kelderman (Team Sunweb) en Dylan Groenewegen, Koen Bouwman, Timo Roosen en Jos van Emden van Jumbo-Visma. Die laatste ploeg liet zondagochtend weten dat het team met een vliegtuig onderweg was naar huis.

Loon op Zand

De 56-jarige man uit Loon op Zand werd woensdag opgenomen in een Tilburgs ziekenhuis. Donderdag werd bekend dat hij het eerste geval van besmetting is in ons land. De man had milde klachten, zegt arts-microbioloog Jean-Luc Murk. Daarom kreeg hij geen medicatie en bleef het bij pijnstillers geven en observeren. Het ging zo goed met hem, dat nagedacht werd over een terugkeer naar huis.

De besmette familieleden van de man zitten in thuisisolatie. De GGD brengt, net als bij de andere bekende coronagevallen, in kaart met wie zij contact hebben gehad. De contacten die bekend zijn, worden in de gaten gehouden tot de incubatietijd van het virus voorbij is. Er staan honderden geïsoleerde ziekenhuisbedden klaar voor het geval er meer besmette patiënten worden aangetroffen.

Amsterdam

Een vrouw uit Amsterdam zit sinds vrijdag in thuisisolatie, omdat het nieuwe coronavirus bij haar is vastgesteld. Zaterdag werd bekend dat haar partner en de jongste van haar drie kinderen het virus ook hebben opgelopen. Het gezin zit in thuisisolatie in hun tijdelijke woning in Diemen; hun Amsterdamse woning wordt verbouwd. Niemand mag de deur uit en er mag geen bezoek komen, behalve de huisarts en de GGD.

Het gezin was in Lombardije (Noord-Italië) geweest en de vrouw kreeg daarna klachten. De vrouw werkt in het Amsterdam UMC. Daar is zij niet in aanraking gekomen met patiënten, waardoor de kans op besmetting klein is, laat het ziekenhuis weten. De vrouw heeft alleen donderdag kort gewerkt en had toen contact met ongeveer twintig personen. Deze mensen worden ook onderzocht.

Het kind dat besmet is, gaat naar een vestiging van CompaNanny-kinderopvang in Amsterdam-Zuidoost. Deze vestiging sloot vrijdag per direct de deuren, mogelijk voor twee weken - de incubatietijd. “Dat was gezien deze uitslag de juiste beslissing”, zegt een woordvoerder van CompaNanny.

In een bericht van CompaNanny aan de ouders van de crèche stond dat het kind een tweede test moest ondergaan om te kijken of hij besmet was. De eerste test gaf nog geen 100 procent uitsluitsel. Het doen van twee testen is de normale gang van zaken, aldus het RIVM. Iedereen bij wie de verdenking bestaat dat hij of zij is besmet met het nieuwe coronavirus, wordt twee keer getest.

Basisschool

De Amsterdamse basisschool Laterna Magica, waarop een ander kind uit het gezin zit, gaat maandag gewoon weer open. Dit gebeurt op advies van de GGD in overleg met het RIVM, zo staat in een brief aan de ouders van de school. De leerling is zelf niet besmet met het nieuwe coronavirus. De moeder van het kind was afgelopen week nog op de school om op luizen te controleren.

Minister Bruno Bruins van medische zorg liet zaterdagmiddag weten dat deze nieuwe besmettingen met het coronavirus vooralsnog geen reden zijn om te adviseren scholen en kinderdagverblijven dicht te blijven.

Vragen over het virus?

Er is een landelijk informatienummer geopend voor mensen met vragen over het coronavirus. De voorlichters zijn te bereiken op 0800-1351 en vanuit het buitenland op +31-20-2051351.

Limburg

De GGD Zuid Limburg meldt zaterdag dat er nog geen ziekteverschijnselen zijn gezien bij de mensen die de GGD volgt, vanwege een mogelijke besmetting met het nieuwe coronavirus.

De gezondheidsdienst volgt vijftien personen die de afgelopen tijd mogelijk besmet kunnen zijn geraakt. Deze Limburgers is gevraagd een keer per dag hun temperatuur op te nemen en bij klachten contact op te nemen met de GGD.

Eerder werd gemeld dat de GGD zes mensen in Limburg onder toezicht hield die aanwezig waren bij een carnavalsbijeenkomst 15 februari in het Duitse Langbroich, gemeente Gangelt. Veertien Duitsers die daaraan deelnamen, blijken het coronavirus te hebben. Een van de zes Limburgers had contact met een van de zieken, en wordt daarom extra in de gaten gehouden.

Meer lezen over het nieuwe coronavirus?

Met een beetje virusangst is niks mis. Maar de weg van het gezonde verstand staat vol beren.

Let op hoe vaak je aan je gezicht friemelt en andere tips om besmetting te voorkomen.

Kan deze onderkoelde minister Bruins ons beschermen tegen het coronavirus, en vooral tegen paniek?

Was uw handen en ga niet naar de huisarts

Het advies aan Nederlanders die bang zijn voor besmetting, blijft om handen regelmatig en goed te wassen, eventueel met desinfecterende gel. Het virus kan alleen worden overgedragen bij nabij contact (minder dan twee meter), waarbij bijvoorbeeld hoest- of snot-deeltjes worden ingeademd. Het dragen van een masker heeft volgens het RIVM geen zin.

Wie symptomen heeft en mogelijk in contact is geweest met iemand die besmet is, bijvoorbeeld in het buitenland, kan bellen met de huisarts. Die komt indien nodig aan huis. Naar de huisartsenpraktijk gaan, wordt afgeraden, omdat het virus dan verder kan worden verspreid.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden