Coronatesten

Aantal geteste kinderen in drie weken tijd verviervoudigd

Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op het Binnenhof in gesprek met kinderen. Beeld ANP
Hugo de Jonge, demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op het Binnenhof in gesprek met kinderen.Beeld ANP

Afgelopen week lieten ruim 36.000 kinderen tot 12 jaar zich testen, een verviervoudiging ten opzichte van drie weken geleden.

Het aantal jonge kinderen dat de GGD test op het coronavirus, stijgt razendsnel. Afgelopen kalenderweek meldden ruim 36.000 kinderen tussen de 0 en de 12 jaar zich voor een test. Dat is een verviervoudiging ten opzichte van drie weken geleden, de week voordat de basisscholen weer volledig opengingen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM.

Ook het aantal testen onder de allerjongste groep, tussen 0 en 3 jaar, stijgt snel. Drie weken geleden werden 805 baby’s en peuters getest, afgelopen week waren dat er 3.576. Het aantal positieve testuitslagen onder kinderen stijgt eveneens, maar minder hard dan het aantal afgenomen testen. Afgelopen week werden van de ruim 36.000 kinderen er 2869 positief getest. Dat is 7,8 procent, lager dan het gemiddelde onder volwassenen.

Opening van basisscholen

Verklaring voor de vele testen is de opening van basisscholen, op 8 februari. Sindsdien geldt er een aangescherpt testbeleid. Basisschoolleerlingen moeten met klachten thuis blijven en zich laten testen. Als een juf, meester of klasgenoot positief is getest moet een kind ook thuis blijven en mag het zich na vijf dagen laten testen.

Dat nu zoveel kinderen getest worden is volgens kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning (UMC Utrecht) goed nieuws. “Met de Britse variant is er meer verspreiding mogelijk, ook onder kinderen. Om het virus maximaal in te dammen is daarom ook het testen van kinderen nodig”, zegt Bruijning.

Het is volgens Bruijning belangrijk om vervolgens in de gaten te houden of deze kinderen ook anderen, zoals volwassenen, besmetten. Daarover is nog niet heel veel informatie beschikbaar. Vooralsnog is er geen toename van het aantal besmettingen onder leerkrachten in het basisonderwijs. Zij lopen tot op heden geen hoger risico dan andere volwassenen, maar er gelden ook scherpe maatregelen op scholen. Daarnaast is het contact tussen ouder en kind van een andere orde dan tussen leerkracht en kind.

Sabbelwat

Het veelvuldig testen van jonge kinderen ligt wel gevoelig. Een lange staaf die in de neus slijm moet ophalen uit de overgang tussen de neus en de keel, dat moeten we niet te vaak doen, vinden sommige kinderartsen. Verschillende GGD’s hebben teststraten voor kinderen, met knuffels en een ‘dapperheidsdiploma’ maar die zijn niet zoveel beschikbaar. De kindvriendelijke testafname met een ‘sabbelwat’ blijkt in de praktijk niet functioneel.

Bruijning is het ermee eens dat de ervaring van kinderen in de gaten moet worden gehouden. “Het is geen fijne test voor kinderen. Er wordt onderzocht of een testafname voorin de neus, zoals we bij andere luchtwegvirussen al doen, bij Covid-19 voor hen ook toereikend is. Ik zou daar voorstander van zijn.”

Correctie 3/3 08:39: In een eerdere publicatie van dit stuk stond per abuis dat kinderen meestal kinderen besmetten. Dat is een fout van de verslaggever, en onjuist. Vooralsnog is het beeld dat ouderen vooral kinderen besmetten, als er sprake is van verspreiding.

Lees ook:

Scholen vragen zich af: waar blijven de sneltests?

Na een ernstige corona-uitbraak in Amsterdamse kleuterklassen neemt de onrust toe in het basisonderwijs. Scholen willen meer zekerheid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden