Coronacijfers

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt snel

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde afgelopen dag met acht tot 175. Beeld via REUTERS
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde afgelopen dag met acht tot 175.Beeld via REUTERS

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is gezakt tot onder de vijfhonderd. Voor het eerst sinds 23 juli komt het aantal opgenomen patiënten onder die grens uit.

Marije van Beek

Ziekenhuizen behandelen op dit moment 491 mensen vanwege ­Covid-19, de ziekte die door het ­coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 22 minder dan op donderdag. Sinds dinsdag zijn 87 bedden vrijgekomen. In de laatste 2,5 week daalde het aantal opgenomen patiënten met bijna 200.

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde afgelopen dag met acht naar 175. Dat is het laagste aantal sinds 28 juli. Op de verpleegafdelingen kwamen per saldo veertien bedden vrij. Daar liggen nu 316 coronapatiënten, het laagste aantal sinds 20 juli.

Ernstige coronaklachten

De bezetting in de ziekenhuizen daalt vooral doordat de instroom daalt. Steeds minder coronapatiënten worden opgenomen. In de afgelopen 24 uur hadden 52 mensen zulke ernstige coronaklachten dat ze in een ziekenhuis belandden. In de ­afgelopen zeven dagen registreerde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) gemiddeld zo’n 47 nieuwe opnames, het laagste niveau sinds 19 juli.

Het aantal patiënten met andere aandoeningen op de intensive cares steeg juist. Op die kamers liggen nu 612 zogeheten non-covid-patiënten. Voor het eerst sinds 15 juli komt dat aantal boven de zeshonderd uit. Bij elkaar opgeteld behandelen de ­intensivecareafdelingen dus 787 personen, terwijl er 954 bedden ­beschikbaar zijn. Momenteel zijn er dus 167 bedden over voor noodgevallen, terwijl dat er 188 moeten zijn. Het is de vierde dag op rij en de veertiende dag deze maand dat het aantal lege bedden op de ic onder die norm van 188 ligt.

Om de druk op de zorg gelijk­matig te verdelen, worden soms ­coronapatiënten overgeplaatst naar andere regio’s. Dat gebeurde donderdag nog met één persoon en in de ­afgelopen week met wel zeven ­mensen.

Ook minder positieve coronatests

Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn iets meer dan 1700 positieve coronatests geregistreerd. Daardoor daalt het gemiddelde voor de veertiende dag op rij.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg afgelopen dag 1718 meldingen dat het coronavirus was vastgesteld. Precies een week geleden waren er ruim 2100 positieve tests en de vrijdag daarvoor bijna 2700.

In de afgelopen zeven dagen noteerde het RIVM 12.165 positieve tests, gemiddeld 1738 per dag. Dat is het laagste niveau sinds 7 juli, tachtig dagen geleden.

Amsterdam telde, zoals gebruikelijk, de meeste positieve tests. In de hoofdstad kregen 104 inwoners te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Het is de eerste keer in bijna een week tijd dat Amsterdam boven de honderd positieve tests uitkomt. Rotterdam volgt met 94 bevestigde besmettingen. In Den Haag kwamen 79 coronagevallen aan het licht en in Utrecht 69. Ede registreerde 30 positieve tests onder de in­woners. Opvallend, want qua inwonertal is Ede de 25ste gemeente van het land.

Het aantal sterfgevallen steeg met drie. Het gaat om inwoners van Amsterdam, Den Haag en Dordrecht. Dat wil niet zeggen dat ze afgelopen dag zijn overleden; het duurt soms even voor het overlijden van een coronapatiënt wordt geregistreerd. Het is aanzienlijk minder dan vorige week vrijdag, toen het RIVM meldde dat tien coronapatiënten waren overleden. In de afgelopen zeven dagen heeft het RIVM veertig sterfgevallen geregistreerd, gemiddeld bijna zes per dag.

Eind februari vorig jaar werd het coronavirus voor het eerst vastgesteld in Nederland, bij een inwoner van het Brabantse Loon op Zand. Inmiddels staat de teller op 1.993.309 positieve tests. Begin volgende week wordt waarschijnlijk voor de twee miljoenste keer een besmetting vastgesteld. Zeker 18.147 mensen zijn aan het virus overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden