Debat

Aantal Afghaanse evacués wordt op 2100 geschat, maar het kunnen er ook meer of minder zijn

Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers van Justitie en Veiligheid (l), demissionair minister Henk Kamp van Defensie (m) en demissionair minister Ben Knapen van buitenlandse zaken (r) tijdens het commissiedebat over Afghanistan in de Tweede Kamer.  Beeld ANP
Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers van Justitie en Veiligheid (l), demissionair minister Henk Kamp van Defensie (m) en demissionair minister Ben Knapen van buitenlandse zaken (r) tijdens het commissiedebat over Afghanistan in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Aan de tweede evacuatieronde uit Afghanistan zit geen harde deadline. Ook het aantal evacués staat nog niet helemaal vast, laat minister Ben Knapen van buitenlandse zaken aan de Tweede Kamer weten.

Jeannine Julen

Er zit geen officieel maximum aan het aantal Afghaanse evacués dat naar Nederland wordt gehaald. Dat zegt demissionair minister Ben Knapen van buitenlandse zaken. Het eerder genoemde aantal van 2100 Afghanen waar het kabinet zich voor zegt in te spannen, omschrijft Knapen liever als een inschatting dan als een plafond. In theorie zouden er minder, maar ook meer Afghanen naar Nederland overgebracht kunnen worden.

Ook koppelt het kabinet geen harde deadline aan deze tweede evacuatieronde. “Dit moet gebeuren, tot het klaar is”, zei de minister woensdag tegen de Tweede Kamer. Nog altijd vertrekken er nauwelijks vluchten vanaf het vliegveld in de hoofdstad Kaboel. Heel af en toe gaat er een chartervlucht. Voor evacuatievluchten is Nederland vooral afhankelijk van Pakistan en Qatar.

Deze minister geeft tenminste antwoord

De Kamer hoorde de uitleg van Knapen over het algemeen vol tevredenheid aan. Een aangename eerste kennismaking, vond Sylvana Simons (Bij1). Deze minister geeft tenminste antwoord, zei Caroline van der Plas (BBB). En zelfs bij het zwaarst beladen onderwerp – had zijn voorganger Sigrid Kaag gelogen over het aantal familieleden dat lokaal ambassadepersoneel mee mocht nemen naar Nederland? – wist Knapen de lachers op zijn hand te krijgen. “Ik ga hier een beetje de tijd voor nemen, ook al zitten sommigen met kinderen die van school gehaald moeten worden.”

Het pijnpunt gaat over de ambassadeur in Afghanistan die alle 58 familieleden van haar lokale staf mee wilde nemen. Het ministerie zou er maar drie hebben willen accepteren. Maar het getal drie, zegt Knapen nu, is een eigen leven gaan leiden. Het werd tijdens een telefoongesprek als voorbeeld genoemd van het restrictieve evacuatiebeleid. Niet als eis of opdracht. Onverstandig, gaf hij toe. Maar hij kon het zich wel voorstellen. Uiteindelijk zijn op aandringen van zijn voorganger Kaag toch alle familieleden naar Nederland afgereisd, aldus Knapen.

Acute evacuatiefase inmiddels voorbij

Maar kritiek was er ook. Waarom nu ineens die eisen die gesteld worden aan de nieuwe evacués? In de motie van D66’er Salima Belhaj, die oproept tot het evacueren van alle Afghanen die voor de Nederlandse krijgsmacht hebben gewerkt, wordt immers niet gerept over criteria. We zijn de acute evacuatiefase inmiddels voorbij, legde de minister uit. De moeilijkheid zit hem nu in hoe vast te stellen wie het meest gevaar loopt.

Door te eisen dat Afghanen een publieke en zichtbare functie moeten hebben gehad, hoopt het kabinet op enigszins objectieve wijze te bepalen wie wel en wie geen recht heeft op asiel. Stelt het kabinet die eisen niet, dan wordt de situatie juridisch onhoudbaar, bestuursrechtelijk onverantwoord en praktisch onuitvoerbaar, aldus Knapen. Maar, zei de minister ook, het kabinet is niet blind voor schrijnende gevallen. Het debat gaat donderdag verder.

Lees ook:

Oud-vakbondsvoorzitter Anne-Marie Snels zette zich in voor Afghaanse tolken: ‘Wij deden het werk dat de overheid had moeten doen’

Vandaag praat de Tweede Kamer opnieuw over de evacuaties uit Afghanistan. Oud-vakbondsvoorzitter Anne-Marie Snels maakt zich zorgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden