Aanmeldingen

Aanmeldingen bij het Nederlandse leger in één week meer dan verdubbeld

Defensie oefent op het Artillerie Schietkamp 't Harde.  Beeld Joris Van Gennip
Defensie oefent op het Artillerie Schietkamp 't Harde.Beeld Joris Van Gennip

Afgelopen week is het aantal sollicitaties bij Defensie flink toegenomen. Het ministerie meldt dat er afgelopen week 736 binnenkwamen. Gemiddeld ligt dat aantal rond de 350.

Robin Goudsmit

Sinds Rusland vorige week Oekraïne is binnengevallen, hebben veel meer Nederlanders interesse in een carrière bij het leger. Het aantal sollicitatiebrieven dat bij Defensie op de mat viel, is meer dan verdubbeld. Er is met name belangstelling voor functies bij de commando’s, de infanterie en de marechaussee. Ook willen volgens Defensie meer mensen zich aanmelden als reservist.

Vrijheid en veiligheid

Vooral in de eerste dagen van de oorlog in Oekraïne was de stijging in aanmeldingen goed zichtbaar, aldus een woordvoerder van het ministerie. “Ik denk dat mensen zich realiseren hoe belangrijk veiligheid en vrijheid zijn. Dat is echt een motivatie voor mensen om te solliciteren.”

Normaal gesproken gaan veel mensen die interesse hebben in een baan bij Defensie eerst naar een voorlichtingsevenement. Maar nu ziet het ministerie dat een groot deel van de geïnteresseerden die stap overslaan en meteen solliciteren op een baan. “Daaruit blijkt wel dat mensen nú iets willen doen en aan de slag willen.” Defensie heeft de afgelopen dagen geen actieve onlinewervingscampagne gevoerd vanwege de oorlog in Oekraïne.

3600 open vacatures

Sollicitanten komen met name uit de grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. Inwoners van Noord-Brabant hebben vooralsnog de minste belangstelling. Bij Defensie staan zo'n 3600 vacatures open. De tekorten zijn echter vooral bij ict-functies en niet bij de gevechtsfuncties waar nu veel belangstelling voor is ontstaan. Maar iedere aanmelding is welkom, benadrukt de woordvoerder.

Of de nieuwe sollicitanten allemaal zullen worden aangenomen, valt nog te bezien. Over de kwaliteit van de brieven kan de woordvoerder nog niets zeggen. Wel is het zo dat gemiddeld van de vier sollicitanten slechts één door de procedure komt. Mensen die zich aanmelden bij Defensie moeten een reeks gesprekken voeren en medische en psychische keuringen ondergaan.

Lees ook:

Oekraïne vraagt hackers om hulp, maar is ‘digitaal activisme’ wel zo slim?

Een cyberoorlog tussen Oekraïne en Rusland kan ook Nederland raken, zegt brigadegeneraal en hoogleraar Cyber Warfare Paul Ducheine. “Stel dat hackers zorgen dat de stroom in Moskou uitvalt, met alle consequenties van dien, wie neemt daarvoor dan de verantwoordelijkheid?”

Russen in Nederland, verbijsterd over de oorlog: ‘Dit is terrorisme door Rusland’

Russen in Nederland benadrukken het maar al te graag: wat nu gebeurt in Oekraïne, staat niet voor wat Rusland is. ‘Dit is Poetins oorlog’, zegt Michaïl Gorodov. Vier portretten van in Nederland woonachtige Russen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden