Extinction Rebellion

Aanhoudingen bij ontruiming klimaatactie stadhuis Amsterdam

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion worden door de politie uit het stadhuis verwijderd. Beeld ANP / Ramon Van Flymen
Klimaatactivisten van Extinction Rebellion worden door de politie uit het stadhuis verwijderd.Beeld ANP / Ramon Van Flymen
ANP

De politie heeft donderdagavond een klimaatactie van Extinction Rebellion in de hal van het Amsterdamse stadhuis beëindigd. De klimaatactivisten werden iets na 21.00 uur opgeroepen te vertrekken. Ongeveer een uur later was de hal volledig ontruimd.

Sommigen kozen ervoor uit eigen beweging weg te gaan, anderen niet. In elk geval vijf van hen zijn door de politie gearresteerd. Dat aantal kan nog oplopen.

Kolentransport

De actiegroep wil dat het kolentransport via de Amsterdamse haven, waarvan de gemeente volledig aandeelhouder is, per direct stopt. Eerder op donderdag verstoorden de activisten een commissievergadering in het stadhuis. Later maakten ze zich vast aan fietsen in de hal van het gebouw. De bedoeling van de activisten was om tot donderdagavond laat in de hal te blijven.

Eerder op donderdag ging burgemeester Femke Halsema in gesprek met de demonstranten, net als wethouder Hester van Buren (lucht- en zeehaven). De wethouder zei het ermee eens te zijn “dat we zo snel mogelijk van kolentransporten af moeten”. “Dat is de inzet van ons en van het havenbedrijf.”

Extinction Rebellion voert al langer actie om het kolentransport te stoppen. Vorig jaar juli blokkeerde de groep het spoor naar een kolenoverslag in de Amsterdamse haven. Ook andere klimaatactiegroepen voerden al eens actie in het havengebied. Zo plaatste Code Rood in 2017 een zogenoemd klimaatkamp in het Westelijk Havengebied. Vorige maand nog blokkeerden actievoerders van Kappen met Kolen en Christian Climate Action (CCA) een kolentransport in de haven.

Lees ook:

Is het logisch om privéjets te verbieden, of gerommel in de marge?

Het moet afgelopen zijn met vervuilende privévluchten, vindt Greenpeace. Is afschaffen realistisch?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden