Protest

Aanhoudingen bij boerenprotest in Den Haag

Boeren op de Benoordehoutseweg tijdens de actie van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Beeld ANP
Boeren op de Benoordehoutseweg tijdens de actie van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF).Beeld ANP

Twee mensen zijn dinsdag opgepakt bij het protest van boeren in Den Haag. Het is niet duidelijk waarom ze werden aangehouden.

Redactie

De politie heeft gezegd aan het einde van de dag met een overzicht van het verloop van de demonstratie.

Gisteravond trokken er vanuit het hele land boeren met trekkers naar Den Haag. Ze waren voornemens te demonstreren voor Huis ten Bosch: met hun actie Code Oranje willen de boeren voorkomen dat de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen van het kabinet. De gemeente liet echter al snel weten dat demonstreren voor de woning van Koning Willem-Alexander niet is toegestaan.

Het protest vond daarom plaats op de Koekamp, niet ver van station Den Haag Centraal. De trekkers werden geparkeerd op de Benoordenhoutseweg, aan de andere kant van het Malieveld. Daar reden tientallen trekkers dinsdagochtend door de middenberm omdat ze dichter bij het protest wilden parkeren. Dat liet de politie uiteindelijk toe.

Na het boerenprotest in Den Haag hebben meerdere trekkers het demonstratieterrein verlaten over het naastgelegen Malieveld - wat niet was toegestaan. Ze reden over het pas ingezaaide gras terug richting Benoordenhoutseweg. In de ochtend hadden enkele boeren hun trekker op het Malieveld neergezet, terwijl dat niet mocht.

Boeren op het Malieveld tijdens de actie van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF).  Beeld ANP
Boeren op het Malieveld tijdens de actie van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF).Beeld ANP

Het Malieveld was vorig jaar beschadigd geraakt door twee grote boerenprotesten. Tractoren, vrachtwagens en pick-uptrucks trokken diepe sporen onder de bomen. Het grasveld zelf moest opnieuw ingezaaid worden. Dat werd hersteld op kosten van bedrijven uit de agrarische sector.

Even rond 12:00 was het protest op de Koekamp afgelopen. Enkele boeren mochten naar het gebouw van het Kabinet van de Koning, bij de Hofvijver. Ze boden een brandbrief aan, waarin ze koning Willem-Alexander vragen om hulp tegen de stikstofregels.

Vanuit het centrum van Den Haag rijden de boeren langs Huis ten Bosch. Daarna gaan ze naar Leidschendam voor het volgende deel van het protest. Dat is bij het kantoor van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel, de koepelorganisatie van supermarkten.

Politieblokkade

Volgens Farmers Defence Force (FDF) zouden er vandaag zo’n duizend tractoren uit het hele land naar Den Haag komen. Dat getal kan nog niet door de politie worden bevestigd. Een onbekend aantal actievoerders kwam met auto. Met de actie Code Oranje willen de boeren voorkomen dat de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen van het kabinet. Aan de trekkers hangen borden met teksten als “Don’t fuck the farmer” en “wij zijn ongewenst”. Ook hebben sommige boeren een omgekeerde Nederlandse vlag aan het voertuig hangen, als teken van protest.

Er was vanochtend veel politie aanwezig om de boeren te begeleiden. De weg naar de binnenstad van Den Haag is afgesloten met grote legervoertuigen. Enkele tientallen boeren hebben ondanks een verbod van de politie alsnog geprobeerd richting het centrum van Den Haag te rijden. Ze reden door de middenberm weg van de plek waar ze moesten parkeren en omzeilden een politieblokkade. De politie hield ze tegen bij het Willem Witsenplein. Twee mensen zijn aangehouden, de politie heeft niet bekendgemaakt waarom.

Boeren op de Benoordehoutseweg tijdens de actie van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Met de actie, die Code Oranje heet, willen de boeren voorkomen dat de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen van het kabinet. Beeld ANP
Boeren op de Benoordehoutseweg tijdens de actie van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Met de actie, die Code Oranje heet, willen de boeren voorkomen dat de Tweede Kamer instemt met de stikstofplannen van het kabinet.Beeld ANP

Overlast

Rijkswaterstaat waarschuwde automobilisten alert te zijn op mogelijke landbouwvoertuigen en raadt aan indien nodig de rijstijl aan te passen. De boeren veroorzaakten vertraging op wegen in de omgeving van Den Haag. Bij Wassenaar was veel oponthoud op de N44 door trekkers die op weg zijn naar het boerenprotest in het centrum van Den Haag. Ook op de A12 ondervond het verkeer hinder, en op de N11 was oponthoud.

Inwoners van Den Haag klaagden vanochtend tegenover de NOS over geluidsoverlast. Een omwonende noemt het trekkerdefilé “een mooi woord voor asociaal gedrag om 4.30 uur”, een ander meldt dat de boeren met het “irritante getoeter” haar sympathie verspelen. Ook buiten de stad heeft de optocht voor overlast gezorgd, zo trok de stoet trekkers vanuit Brabant naar Den Haag over de Lekdijk waardoor omwonenden vannacht wakker lagen. “Hoe je hier de steun van het volk mee krijgt...”

Lees ook:
Een stoppende boer die zijn stikstofuitstoot doorverkoopt, is dat wel legaal?

Vijf provincies staan het verhandelen van stikstofuitstoot toe. Milieuorganisatie MOB én Farmers Defence Force betwijfelen of dit wel legaal is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden