Dordrecht

Aangifte tegen politie en Staat rond gezinsmoord door agent

null Beeld Anita Huisman
Beeld Anita Huisman

Rondom een gezinsmoord in 2019 in Dordrecht is er aangifte gedaan tegen de politie en de Staat. Advocaat Ruth Jager bevestigt zaterdag berichtgeving hierover door de Volkskrant.

Op 9 september 2019 schoot een politieman zijn vrouw en twee dochters van 8 en 12 jaar oud dood met zijn dienstwapen. En erna zichzelf.

De aangifte is gedaan door de schoonmoeder van de omgebrachte vrouw, die vindt dat er sprake is van dood door schuld. Zij verwijt de politie nalatigheid door de agent zijn dienstwapen te verstrekken. “Dat had nooit moeten kunnen”, aldus advocaat Jager zaterdag.

Onderzoek

Volgens de Volkskrant had de Rijksrecherche onderzoek moeten doen naar ‘goed werkgeverschap’ van de politie, maar werd de kwestie doorgeschoven naar de Inspectie Justitie en Veiligheid. Die zou geweigerd te hebben om het onderzoek te verrichten, omdat dit niet tot haar ‘primaire werkproces’ zou behoren, aldus de krant.

Jager is daarover verbaasd. “Dit onderzoek moet alsnog gebeuren. Daarom hebben wij ook aangifte gedaan.”

Eerder werd geconcludeerd dat de man tot zijn daad kwam door relationele problemen. Volgens de Volkskrant was hij in 2019 ‘onverzorgd en op badslippers’ het politiebureau in Dordrecht binnengegaan om zijn dienstwapen op te halen. Een collega zou hebben getwijfeld of hij wel agent was, maar sloeg geen alarm. Eenmaal thuis schoot de agent zijn vrouw en dochters dood.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden