Dierenwelzijn

Aangifte tegen Marktplaats wegens malafide puppyhandel

Karen Soeters, hier met het gehandicapte hondje Jukka uit Hongarije, heeft met haar dierenrechtenorganisatie House of Animals aangifte gedaan tegen Marktplaats. Het online-platform zou malafide puppyhandelaren faciliteren.Beeld ANP

Volgens actiegroep House of Animals is handelswebsite Marktplaats medeplichtig aan dierenmishandeling, valsheid in geschrifte en verschillende economische delicten.

Dierenrechtenorganisatie House of Animals doet vrijdag aangifte tegen Marktplaats.nl. De advertentiewebsite is volgens de organisatie medeplichtig aan dierenmishandeling, omdat het de verkoop van puppy’s door malafide fokkers faciliteert. Die puppy’s worden in groten getale uit Oost-Europa gehaald, waar ze onder erbarmelijke omstandigheden worden gefokt, stelt Karen Soeters van House of Animals. Daarnaast voldoen ze vaak niet aan de EU-regels, en wordt hun administratie niet gecontroleerd.

Soeters spreekt van ‘puppyfabrieken’: “In fokboerderijen in Hongarije hebben honden als enige taak om zo veel mogelijk nestjes te krijgen en brengen ze hun dagen door in donkere hokken.” Officieel worden jaarlijks zo’n 50.000 tot 80.000 puppy’s van Oost-Europa naar Nederland getransporteerd, maar dat aantal valt volgens Soeters hoger uit, omdat de administratie nauwelijks gecontroleerd wordt. “Dat is de verantwoordelijkheid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), maar die vertrouwt op de bevindingen van hun Oost-Europese collega’s. In werkelijkheid kloppen die bevindingen vaak niet.” Als voorbeeld noemt Soeters de leeftijd van puppy’s. “Van de EU mogen puppy’s pas na 15 weken worden getransporteerd, maar dat gebeurt vaak al na 6 tot 8 weken, omdat ze anders niet meer schattig genoeg zijn. De puppy’s zijn dan nog niet eens ingeënt, wat tot nare ziektes kan leiden.”

Marktplaats treedt hier volgens Soeters nauwelijks tegen op. Onder andere het Nederlandse broodfokbedrijf De Meiboom biedt op de site onder valse voorwendselen puppy’s aan, zegt Soeters. Zo staat in hun advertenties bijvoorbeeld dat de dieren uit Nederland komen, en dat de verkoper een professionele fokker is. Soeters: “Daar gebeurt alleen iets tegen als dierenbeschermers zoals wij politieagentje gaan spelen. Eigenlijk zou Marktplaats die verantwoordelijkheid zelf moeten nemen.” Met de aanklacht hoopt House of Animals de malafide puppyhandel een halt toe te roepen. “Marktplaats is voor veel mensen toch de eerste plek om een puppy te zoeken”, aldus Soeters. 

In een reactie laat Marktplaats weten het vervolg af te wachten en zegt het ‘intensief samen te werken met de NVWA om niet deugende advertenties op te sporen en te verwijderen’. “Marktplaats heeft een speciaal team dat doorlopend bezig is met het bestrijden van oplichting en misbruik van het platform, geholpen door de meldingen van gebruikers en tips van overheden en andere organisaties.”

Lees ook: 

‘Martelfokker’ mag zieke raskat niet meer fokken

Voor het eerst is een fokker van een ‘designerkat’ op de vingers getikt. Maar de NVWA spoort niet actief op.

Ik barst van de koppijn

Het ‘Pim Fortuyn-hondje’ heeft door gericht fokken zo’n kleine schedel gekregen, dat zijn hersenen er niet meer in passen. De weg terug naar een gezond ras is lang, maar heeft inmiddels wel een naam: fairfok.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden